Ikke bare-bare om batteriene havner i søpla

Hvordan få folk til å kildesortere batteriene riktig – uten å skremme eller bruke pekefinger?

Batteribilen closeup

Sammen med en rekke aktører innen brannsikkerhet, renovasjon og søppelhåndtering utviklet Fasett et kommunikasjonskonsept og en kampanje hvor målet er å skape ny oppmerksomhet rundt brukte batterier, og brannfaren knyttet til feilsortering av disse.

De fleste av oss har blitt flinkere på kildesortering, men tall fra regionens avfallshåndteringsselskap IVAR viser at vi fortsatt har litt å gå på – spesielt når det kommer til batterier. Hvert år kastes nemlig over 3 millioner batterier feil. Det kan i verste fall føre til brann i renovasjonsbiler, i søppeldunker og på sorteringsanlegg.

Men, heldigvis er det bare-bare å teipe og levere batteriene på rett sted!

Uttak utendørsx
Uttak på søppelbil m folk
Uttak på søppelbilx
Levende boards

Bare-bare teip og lever!

– Inspirert av den gule fargen på søppelbiler, brannbiler, arbeidstøy og refleksvester kommuniserte vi sikkerhet og varsko med positivitet, forteller Martine Østrem, Elin Minde og Birgithe Solstrand i Fasett.

– Samtidig var det viktig at konseptet var skalerbart, slik at det kunne tas i bruk av renovasjonsfolk, kommunen, brann- og redningsetater og alle andre med samme mål: Ingen batterier i søpla – i hele Norge, legger rådgiver Aleksander Eikeberg til.

Det kunne virke som om folk hadde problemer med å vite hva de skulle gjøre med batteriene. Særlig at de skulle teipes. Her var det behov for annerledes, tydelig, fysisk kommunikasjon. Kampanjen fikk derfor sin egen demo-bil!

Nå skal det egentlig ikke være tvil om at det bare-bare er å teipe batteriene – og holde dem langt unna søppelet!

BATTERIGJENGEN
Både gulkledde og uniformerte var godt representert da kampanjen skulle lanseres for pressen på torget i Stavanger.
Batteribil på gult
Teip-batteriet-demo-bilen vil være på veien utover våren og promotere korrekt håndtering av brukte batterier på en svært fysisk og tydelig måte: Det er ikke noen som helst tvil om hva vi alle skal gjøre med de brukte batteriene.

Involverte byråer

Fasett symbol RGB pos 800px
Fasett
M

Martine Østrem

Tekst

B

Birgithe Solstrand

Design

A

Anne Martha Leidland

Prosjektleder