Lagde «utdanningsmesse» i TikTok

Helt åpenbare grunner gjorde at Yrkes- og utdanningsmessa (YoU) for 9. og 10. klassinger i Oslo Spektrum måtte avlyses. Men selv om den fysiske messen ikke ble noe av i 2020, trengte elevene fortsatt veiledning inn mot sitt utdanningsvalg.

– Det store spørsmålet for oss, var ikke om YoU-messa skulle bli en nettside eller SoMe-kampanje, men hvordan vi kunne hjelpe elevene i å velge, forteller planner i Tante Randi, Magnus Flø.

– De er 14 år, dette er det første valget de tar i livet, de er stressa over å velge feil og da kan de gjøre dårlige valg. Spesielt er det mye stigma rundt yrkesfag i Oslo. Det er ikke sikkert en messe løser noe av dette, var vi redd for. Derfor snakket vi med over 200 elever, og en hel del lærere, rådgivere og foreldre gjennom innsiktsverktøyet vårt Slabberas og fant nåla i høystakken: De trenger bare å høre fra en eldre elev, én som har vært igjennom det samme, én uten agenda, én som kan si: Dette kommer til å gå bra, og sånn her ser det ut.

Stolte på ungdommen

I samarbeid med Mindshare, ble TikTok valgt som hovedkanal. En naturlig kanal når skolene går i lockdown og sender elevene hjem. TikTok har blitt den kanalen målgruppen bruker mest tid på, og kanskje ekstra mye under en pandemi.

– Det var viktig for oss at vi fortjente vår plass, og ikke tok over. Så når vi byttet ut Oslo Spektrum med TikTok, erstattet vi messens rådgivere med eldre elever som faktisk går de ulike utdanningsprogrammene, og oppfordret dem til å lage innholdet for oss. Det er et vakuum etter et inntrykk av skolen, miljøet og menneskene som går der, så det var ikke vanskelig å få opp engasjementet, sier teamet bak ideen, John E. Njoki og Kim Follesøy-Thuen.

Se casefilmen her.

Det skulle vise seg å bli et bra resultat, det ble laget over 640 unike filmer og #dinretning fikk over 4.8 mill views. Kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo, Trine Lie Larsen, legger til:

– Det er utrolig gøy å se resultatene nå som kampanjen er over. At hele 49 % av ungdommen mente at dette ga et bra innblikk i livet på videregående og at 40 % sa at kampanjen fikk de til å faktisk vurdere andre utdanningsprogram må vel si at vi traff med strategi og idé.

– Kudos til Trine og resten av kommunikasjonsavdelingen i Utdanningsetaten som kjøpte en idé hvor man går «all in» i en helt ny kanal og stoler på at innsikten skaper innhold og resultater. Det krever både baller og brains, avslutter kundeansvarlig Tore Woll.

Dinretning

Involverte byråer

Mindshare Mediebyrå
P

Peer Morten Løchting

Business Development Director

H

Henriette Skadinn

Rådgiver og prosjektleder

C

Christine Engh Hansen

Rådgiver og fagansvarlig sosiale medier

Interaktiv design
T

Thor Moesman

Kreativ leder

A

Arnstein Snyen Marjala

Utvikler

Andre involverte

T

Trine Lie Larsen

Kommunikasjonsdirektør i Utdanningsetaten i Oslo

O

Ole Kristian Grønneng

Kommunikasjonsrådgiver i Utdanningsetaten i Oslo

J

Jon M. Lie

Karriereenheten i Utdanningsetaten i Oslo