Restavfallet er matintolerant

Hvordan føles det å hele tiden bli matet med ting du ikke tåler? Det har det kreative teamet Kari Sørby og Hannah Hagtvet Hjeltnes fra Dinamo tenkt mye på.

Mange av oss slurver med kildesortering. På Nedre Romerike havner faktisk over halvparten av alt matavfall i restavfallet – hvor det ikke skal. I tillegg kaster folk de utroligste ting i restavfallet: bilbatterier, lyslenker og filleryer er gjengangere. Dette er ikke bra for miljøet og færre materialer blir gjenvunnet. Teamet fikk i oppgave av Romerike Avfallsforedling å lage en kampanje om feilsortering og hva det betyr.

«Hvordan går det egentlig med søppelbøttene oppi alt dette», lurte teamet på. Vi må gi dem en stemme! Resultatet ble et filmunivers inspirert av sitcoms og muppets, hvor man møter Grønn pose og Restavfallet. Grønn pose er alltid hissig og hangry, og Restavfallet sliter med helsa. Han er matintolerant, stakkars. Velkommen til livet under kjøkkenbenken – kanskje det får oss til å tenke at det ikke er helt uten betydning hvor du kaster søpla.

Sammen med Sølvsuper og regissør David Skaufjord laget vi tilsammen ti filmer, som hver handler om ulike avfallstyper og hva som skjer når de kastes feil. Og en melding til Osloborgere som savner blå pose: på Nedre Romerike kastes plast i restavfallet og sorteres automatisk. Heldiggriser!