– Stem for meg i år

Miljøbudskapet fra de unge er krystallklart: Vi må handle på kunnskapen, og vi må gjøre det nå.

Mens millioner av klimastreikende unge fyller gatene i over 100 forskjellige land, starter Miljøpartiet De Grønne i dag sitt landsmøte. Først ut var Johanne (15) i en helt fersk valgkampvideo signert Babusjka.

– Det er ingen tvil om at høstens valg er et klima- og miljøvalg. Unge vet at de skal vokse opp og bli gamle i det samfunnet og den verden som dagens politikere skaper. Når de leser om rapportene fra både FNs klimapanel og FNs miljøpanel er det ikke rart de blir redd. Likevel er det tydelig at kravet om klimakutt fra titusenvis av unge ikke blir hørt av dem som har makt i dag, sier kommunikasjonsrådgiver Sveinung Arnestad for Miljøpartiet De Grønne.

– Å se titusenvis av unge som streiker for sin egen fremtid er både trist og inspirerende på en og samme tid. Men budskapet fra de unge er krystallklart. Vi må handle på kunnskapen, og vi må gjøre det nå. Med Babusjka på laget håper vi at vi har skapt noe som kan få mange nok av oss med stemmerett til å forstå hvor mye makt vi har til å definere hva politikk handler om.

Grønn goodwill

– Jeg må bare gi en kjempestor takk til alle som har strukket seg utrolig langt for å få filmen på plass. Vi er overveldet over hvor mye engasjement og goodwill det grønne prosjektet får både lokalt og internasjonalt. Thomas og resten av gjengen hos Babusjka er noen helter, sier Arnestad.

Filmen er laget av Babusjka med Thomas Anker på regi. Musikken har den italienske komponisten Ludovico Einaudi, mest kjent for musikken til filmer som «De urørlige» og «I’m still here», stått for. Tyske Arri Media har stått for grade, Sagveien Resort for lydarbeid, Storyline Studios for etterarbeid, mens Sveinung Arnestad, tidligere kreatør i SMFB, har gjort et kjapt comeback i bransjen for å hjelpe med manus.

– Vi var ekstatiske på Babusjka-kontoret da Sveinung banket på døra og spurte om vi ville lage en film for å redde verden. Dette har vært et viktig prosjekt, både for meg personlig, og for alle i Babusjka, sier regissør Thomas Anker.

– Å få jobbe med en ung jente som Johanne har vært inspirerende. Hun har stilt opp med bilder og filmsnutter fra egen oppvekst, og spurtet gjennom Oslos gater på kveldstid for å at vi skulle få lage denne filmen. De som vokser opp i dag har skjønt hvor slaget står, og de kjemper hardt for å bli hørt. Nå må de på toppen begynne å lytte, og ta grep. Vi håper selvfølgelig at filmen bidrar til at flere stemmer MDG når de står i valglokalene rundt om i landet i september, fortsetter han.

Disse har også vært med: Christine Evjen, Tora Mari Bjørgeengen, Ari Sigurdarson, Rauand Ismail, Sara Teppen Myhre, Maria Lande Lund, Elisabeth Uds, Helena Hertzberg Bugge, Linn Hertzberg, Aisha Berge, Mira Skaane Reinvang, Ellen Mangen og Nina Leegaard.

Takk til Marthe Haakensen og Mads Astrup Rønning for lån av location.