Tante Randi og russen

Osloskolen ville gi ungdommen en arena for å vise foreldrene sine hvor ekskluderende og sosialt slitsom russetiden kan oppleves.

Russetiden

Hvert år gjør 6000 elever i Osloskolen seg ferdig med 13-års skolegang, men færre og færre velger å ikle seg en rød eller blå russedress. Det er mange uheldige årsaker, men den viktigste er ekskludering.

Som Norges største skoleeier jobber utdanningsetaten i Oslo for at flere elever skal kunne feire russetiden, men en annen viktig gruppe må delta i det arbeidet: Foreldrene.

– Det er et gap mellom det foreldrene bekymrer seg for, og de faktiske bekymringene deres barn har i russetiden. For der foreldre leser om dårlige kontrakter på russebusser, vold og grenseoverskridende oppførsel, så er elevene mer opptatt av det sosiale spillet som foregår helt fra første dag på videregående. For mange av disse blir russetiden 1000 dager lang, et sosialt slit der de trenger støtte av foreldrene, ikke en pekefinger på russefesten, sier sosiolog i Tante Randi, Thyri Dale.

Både fakta og følelser

Så da Oslo arrangerte et møte med foreldre av russen, ville Osloskolen gi ungdommen en arena for å vise foreldrene sine hvordan de opplever dette.

– Vi trengte å treffe foreldrene i følelsesregisteret, så vi inviterte ungdom på videregående til å formidle sin opplevelse av russetiden, både fakta og følelser. Derfor ble det viktig at det var russen selv som stod for fortellingen, sier teamet bak kampanjen.

Se filmen her.

Andre involverte

R

Randi Hagen Eriksrud

Kommunikasjonsdirektør Osloskolen

E

Ellen Prerovska Andersen

Kommunikasjonsrådgiver Osloskolen