Med base på Vestlandet

Kudosen holder seg på andre siden av fjellet litt til. Nå hos designbyrået Studio Boi, med Stine Malene Foss Berg, Henriette Bekjorden Hukset og Mads Andersen.

Studio Boi
Designerne bak Studio Boi. Fra venstre: Stine Malene Foss Berg, Mads Andersen og Henriette Bekjorden Hukset.

BIO

Stine Malene Foss Berg, Henriette Bekjorden Hukset og Mads Andersen har alle utdannelse fra Kunst- og designhøgskolen i Bergen med master i visuell kommunikasjon. Henriette og Stine startet i 2017 opp designkontoret Studio Boi, hvor Mads gikk inn som partner i 2020. Studio Boi leverer tjenester innen grafisk design, illustrasjon og animasjon, med et særlig fokus på visuell identitet og redaksjonell design for kunder i kunst og kulturfeltet.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber dere er glad i.

– Takk for stafettpinnen OK Kontor! Vi synes det er gøy at vi er flere som satser i Bergen, og vi gleder oss til Adekvat handel åpner så vi kan fylle på med bøker hyllen!

– Noe vi savnet som studenter var mer faglitteratur – gjerne på norsk. Vi ble derfor begeistret når Wanda Grimsgaard i 2018 ga ut Design og strategi – en skikkelig murstein med en grundig innføring i design, metoder og prosesser, uten at mengden oppleves som avskrekkende. Etter vårt syn en viktig bok for faget vårt. Bonus med stødig og fint design av Lars Høie som resulterte i sølv i Årets vakreste bøker 2019. Denne skulle vi gjerne hatt da vi var studenter, men som vi har hatt god nytte av som ungt byrå i startgropen.

Design og strategi
Boken Design og Strategi, av Wanda Grimsgaard. Illustrert av Lars Høie.

– Vi vil også trekke fram to sterke illustratører med base på Vestlandet: Åge Peterson og Tord Torpe. Begge med en særegen strek, og som leverer redaksjonell illustrasjon på høyt nivå for blant annet Bergens Tidende, Aftenposten, Morgenbladet og D2.

Åge Peterson
Illustrasjon av Åge Peterson.
Tord Torpe 2
Illustrasjoner av Tord Torpe.
Tord Torpe 1

– Det skjer mye spennende i byen vår og flere aktører fortjener kudos for å skape prosjekter som inspirerer og knytter sammen miljøet rundt design, kunst og kultur. Pamflett er en slik aktør som i mange år blant annet har arrangert interessante foredrag med aktuelle designere, den årlige kunstbokmessen Bergen Art Book Fair og et utstillingsrom for alternative design- og kunstprosjekter. De fungerer også som et selvpubliseringsverksted hvor man kan bestille eller trykke ting selv med risograf.

– Pamflett drives av Ann-Kristin Stølan og Fredrik Rysjedal, som gjør en viktig jobb for både for profesjonelle utøvere og kommende generasjoner av designere.

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid dere gjerne skulle ha lagd selv.

– Som mange andre designere er vi opptatt av bøker, og er også interessert i selvpublisering som utløp for idéer man ikke får realisert i sitt daglige virke. Et prosjekt fra utlandet vi har vært fascinert av er den digitale versjonen av publikasjonen On Publishing: Graphic designers who publish et prosjekt startet av Jon Sueda, Will Ruby og Christopher Hamamoto i 2019. Det som en gang var en fysisk publikasjon i et lite opplag, er nå blitt tilgjengeliggjort for alle i digital form. I boken kan man lese om designere som arbeider med selvpublisering og formidler alternative innfallsvinkler til designfaget og dets posisjon i samtiden. Her har store og små, kjente og ukjente, men mange inspirerende aktører fra verden rundt blitt intervjuet. Bokens digitale utforming tar også i bruk utradisjonelle og interessante grep for å formidle innholdet, der man blant annet kan man generere sin egen utskrivbare PDF hvor man velger ut hvilke tekster som man vil ha med, og som man kan printe selv hjemme fra sin egen stue. Et fint, demokratisk grep.

On Publishing 1
On Publishing 2
On Publishing: Graphic designers who publish.

Hvem vil dere sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Vi fortsetter den gode trenden med å se hva som beveger seg i det kreative feltet utenfor Oslo og sender derfor stafettpinnen nordover til Trondheim og Magnus Holder Bjørk som driver Skogen, som vi gjerne vil se og høre mer om!