Mangfold og kulturutveksling

Designerne Synnøve Ringstad og Mario Urban Mannsåker i OK Kontor er brennende engasjert i faget sitt, og ønsker at norske designere åpner øynene for ikke-vestlig design og kultur for å utvikle faglig bredde.

ORG OKDESIGN
OK Kontor: Mario Urban Mannsåker og Synnøve Ringstad. Foto: Anders Nottveit.

BIO

Synnøve Ringstad har utdannelse fra Det Kongelige Danske Kunstakademis Skoler for Arkitektur, Design og Konservering i København og Kunsthøgskolen i Oslo og Mario Urban Mannsåker har studert på Kunst- og designhøgskolen i Bergen og University of Applied Arts Vienna. Da Synnøve flyttet tilbake til Bergen i 2018 startet de designavdelingen på OK Kontor sammen. OK Kontor er et tverrfaglig kontor som jobber i krysningsfeltet mellom design, arkitektur og visualisering. Både Synnøve og Mario er aktive i Grafill og er styremedlemmer av Grafills lokallag i Bergen. Sammen med resten av kontoret åpner de en liten bokhandel – Adekvat handel – dedikert til faglitteratur innen design og arkitektur i 2021.

– Takk for stafettpinnen, Bjørnar! Og gratulerer med nyoppstartede Parabol Studio. Dere er allerede i gang med veldig bra greier, og vi gleder oss til å følge med på hva dere finner på fremover.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber dere er glad i.

– Man kommer jo ikke utenom at 2020 har vært et hardt år for mange av våre venner i kulturbransjen. Festivaler og konserter har blitt avlyst og restauranter og barer har vært stengt. Vi synes at disse institusjonene er utrolig viktig for både mangfold og kulturutveksling og vi vil derfor gi kudos til Bielke&Yang som laget en egeninitiert kampanje med norske illustratører for å hjelpe til med å sette fokus på at vi må bruke alle de lokale serveringsstedene i Norge for at de skal overleve. Dette spredde seg fort i sosiale medier og var med på at vi tok noen ekstra runder take-away og kjøpte gavekort.

Bielkeyang

– Et annet prosjekt vi gjerne vil trekke frem er Northing. Dette initiativet ble startet av arkitekt Ben og designer Yilei. Det er et multifunksjonelt visningsrom og kontor i Bergen for publikasjoner, design, musikk, kulturelle arrangement og kulturutveksling. Med sin østasiatiske bakgrunn kobler de sammen norske og kinesiske kunstnere og designere for å lage kryss-kulturelle prosjekter. De introduserer også norske kunstnere og designere til et østasiatisk publikum og omvendt. I tillegg til et spennende prosjekt, er det også viktig at vi norske designere blir eksponert for ikke-vestlig design og kultur. Dette hjelper både på vår faglige bredde, men er også med på å få oss til å lage mer inkluderende design.

Northing

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid dere gjerne skulle ha lagd selv.

Europa og prosjektet deres Station Road Harrow. Vi var på et foredrag med Mia Frostner som er partner i Europa i 2018 og ble inspirert av deres approach og sosiale engasjement. De tenker på en utforskende og kul måte. Prosjektene deres utforsker designerens rolle i byutvikling. De lager tydelige løsninger på utydelige problem.

Europa stationroadharrow 6
Europa stationroadharrow 5
Europa stationroadharrow 4
Europa stationroadharrow 2
Europa stationroadharrow 1

Dinamos Font Gauntlet er også noe vi vil nevne. De har utviklet en ny teknologi som har utvidet mulighetene innen type design. De får det til å virke så uanstrengt og morsomt, men det ligger sykt mye jobb, nytenkning og driv bak.

Dinamo Starter Kit Dinamo Font Gauntlet

Hvem vil dere sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Tenker at når vi først har fått denne makten, så skal vi vel ikke tilbake til hovedstaden igjen med en gang. Sender derfor stafettpinnen videre til et annet ungt designstudio her i byen som vi gjerne vil høre mer om: Studio Boi.