«Et Godt Sted»

Illustratør, tegneserieskaper og redaktør, Zarina Saidova, blir utvist fra Norge etter 18 år. Det har i stor grad påvirket masteroppgaven hun nettopp har levert. Les hennes Kudos av norske og utenlandske arbeid.

Bilde av Daigo
Zarina Saidova. Foto: Kuramoto Daigo

BIO

Jeg er illustratør, tegneserieskaper og redaktør for forlaget Træsh. Bare for noen dager siden, leverte jeg masteroppgaven i grafisk design og illustrasjon på Kunsthøyskolen i Oslo og begynner å komme meg ut av master-boblen. I to år ble jeg omgitt av det rare og kunstneriske, fikk tid til å tenke, teste og reflektere. Det har vært helt fantastisk!

Thea! Tusen takk for stafettpinnen, det er en ære å ta over etter deg! Du lurte litt på hvordan det gikk på eksamen og livet generelt. Masterprosjektet mitt ble svært påvirket av det jeg gikk gjennom det siste halvåret og vedtaket om utvisning jeg og moren min fikk fra UDI. Vi kom til Norge for 18 år siden og for å få opphold i Norge og gi meg et bedre liv, har mamma oppgitt feil identitet. Vi håpet på en formildende straff da vi har sterk tilknytning til Norge og har selv levert inn de riktige identitetene rett før jul i 2022, men fikk den strengeste straffen: utvisning fra Norge og Schengen (5 år for meg og varig for mamma). Fremtiden ble jo svært usikker og jeg visste ikke hvordan jeg ellers kunne håndtere dette mentalt, enn å bare dykke dypt inn i tegning. Masterprosjektet heter «Et Godt Sted», og er en tegneserie delt i 5 kapitler som ikke er bundet sammen.

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i

– Jeg liker når ting er litt annerledes og det er litt lek i formatet. Noe som vekker oppmerksomhet og får en til å tenke «what is that?» Sodd Jazz er et godt eksempel på design som skiller seg litt ut! Designet av Martin Asbjørnsen med sykt morsomme karakterer tegnet av Erlend Peder Kvam! Nam!

Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 13 23

– Det er gøy å leke med formater og wow, jeg digger det svære formatet til «Første utgave» (eller heter det «Siste utgave»?) designet av William Stormdal og Jørgen Brynhildsvoll, Smuss Studio. Veldig sosialt format, gøy lesning, funker både som sitteunderlag i parken og som en kul plakat.

Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 31 41

– Vil også nevne kunstnerduoen Espen Friberg og Marianne Arnesen! Deres frie og lekne måte å samarbeide på er en evig inspirasjonskilde. Særlig prosjektet de har laget sammen for Lunden Skole på Hamar i 2021.

Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 47 30
Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 47 40
Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 51 05
Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 51 27

– Vil også nevne årets profil for Avgangsutstilling designet av Tegnekontoret! Årets tema er gratis utdanning for alle og heter «It’s not too late to change your mind». Jeg håper at våre stemmer blir hørt av politikere, slik at studenter fra utlandet slipper å betale over 1 million kroner for bachelor- eller masterutdanning.

Her er en liten liste på flere up - and - coming!

http://www.bergljot.co

https://www.instagram.com/forl...

https://www.instagram.com/tegn...

https://www.instagram.com/annn...

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv

– Men utlandet er jo også full av inspirerende arbeid! Mange har nevnt Atelier Brenda og det er ikke rart! Jeg har fulgt dem siden de holdt foredrag i Grafill og snakket om måten de jobber på. Det jeg husker best er at de stoler alltid på magefølelsen før de inngår et samarbeid med en kunde og leser horoskop før de sier ja til å reise på
eventer for å holde foredrag. Det er kjempemorsomt! Man møter ikke på så mye spiritualisme og åndelighet i vårt miljø.

Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 59 07
Skjermbilde 2023 05 30 kl 10 59 19

– Andre byråer som jeg liker, og som skiller seg litt ut:

https://www.instagram.com/brigadecynophile/

https://www.instagram.com/fanfare_amsterdam/

http://espaceness.com

– Det er litt far out men jeg finner utrolig mye inspirasjon fra Hilma af Klint:

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Jeg gleder meg til å fortsette å utvikle meg selv etter master og håper jeg får bli i Norge for å kunne jobbe med påbegynte prosjekter, forlaget mitt og agenturet ByHands som jeg signerte kontrakt med for et år siden. Være i landet der jeg kjenner folk, blant annet Line Fjærvoll i MOS som jeg har jobbet sammen med på et par prosjekter. Line er verdens hyggeligste og jeg er nysgjerrig hva hun jobber med nå! Sender over stafettpinnen til deg, Line - take it!