«Hormonsjekk» til Android og Danmark

Forbrukerrådets «Hormonsjekk»-app kommer nå i Android-versjon. Samtidig er forbrukerbevegelsen i ferd med å spre seg til Danmark, tross kosmetikkleverandørenes protester.

10201 e6806 original

Interessen rundt Forbrukerrådets «Hormonsjekk» har igjen blusset opp i media. Over 100.000 forbrukere tok i bruk hormonsjekk-appen for iPhone, som ble lansert i november i fjor.

– Det styrker forbrukermakten at Hormonsjekk-appen nå blir tilgjengelig for alle Android-telefoner, og betyr i praksis enda mer forbrukermakt bokstavelig talt i folks hender, mener Forbrukerrådet.

Forsøkt fjernet fra App Store. Kosmetikkleverandørenes forening (KLF) har tidligere forsøkt å stanse appen ved å påstå at den er ulovlig. De har brukt advokater for å få Apple til å fjerne den fra App Store. Forbrukerrådet, som står bak appen, mener forbrukere har sin fulle rett til å bli informert gjennom hormonsjekken.

– Mange har etterspurt en Android-versjon av hormonsjekk-appen, og vi er glade for at også disse smarttelefonbrukerne nå kan laste ned appen, og på den måten selv får mulighet til å hormonsjekke kosmetikk- og kroppspleieprodukter i selve kjøpsøyeblikket.

Dansk spredning. Lanseringen har blåst liv i en kampanje som allerede har skapt formidable resultater, med nesten halvannen million produktskanninger. Forbrukerbevegelsen har i tillegg nå spredd seg til Danmark, hvor folk har begynt å laste ned og bruke den norskpoduserte appen.



«Det foregår ved, at man scanner stregkoden på eksempelvis en solcreme med mobilkameraet, og så fortæller app'en straks, om der er hormonforstyrrende stoffer i – og i så fald hvilke stoffer der er tale om», skriver danske Politiken.

«Med data fra flere tusind kendte mærker er programmet også brugbart i Danmark, fordi langt de fleste af produkterne er helt identiske med dem, man finder på hylderne herhjemme.»

«Hormonsjekk», som ble til i et samarbeid med Try/Apt, har for øvrig vunnet Gull i Gullblyanten og en Sølvtagg i 2011.

Se casefilmen til Hormonsjekk-appen her.