Ny design-mobilisering for palestinerne i helgen

I november samlet bransjen seg om kunstutstillingen «Design mot bomber» til støtte for det palestinske folket. På lørdag går utstillingen en ny runde i Kulturkirken Jakob i Oslo under solidaritetsfestivalen «Visit Vestbredden».

Design mot bomber

Utstillingen, som ble donert og initiert av designere og kreatører i Norge, ble først gjennomført på Grafill i november i fjor, ifølge arrangørene med stor suksess. 120.000 kroner ble samlet inn og alle salgsinntektene gikk den gangen uavkortet til Leger Uten Grenser.

Under lørdagens «Visit Vestbredden»-festival går utstillingen en ny runde i Kulturkirken Jakob og alle salgsinntektene doneres denne gangen til Visit Vestbredden / Palestinakomiteen i Oslo.

– Idéen dukket opp under et festivalmøte nylig. Jeg visste at Thale Kannert Håmo og Fredrik Melby, som initierte Design Mot Bomber, snakket om å gjøre en ny utstilling og at Visit Vestbredden ville være perfekt tid og sted for dette, sier Mari Oshaug, designer for solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden.

– Vi er utrolig taknemmelig for alle som har bidratt til utstillingen og at vi kan vise den frem igjen, med noen nye tilskudd, i vakre Jakob Kirke.

DMBXVV

En kulturell okkupasjon

For tredje år på rad gjennomføres en «kulturell okkupasjon» av Akerselvas vestbredde, en referanse til Israels okkupasjon på Vestbredden i Palestina. Solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden ønsker både å belyse situasjonen for palestinere på Gaza og Vestbredden, men ikke minst skal festivalen synliggjøre og feire den palestinske kulturen.

- I år er det ekstra vanskelig å tenke på fest og feiring siden det skjer så mye lidelser i Palestina. Samtidig er det ekstra viktig at vi kommer sammen for å løfte frem alt det fine Palestina har å by på, forteller Rania Iraki, prosjektleder for solidaritetsfestivalen Visit Vestbredden.

– Jeg håper årets festival kan ha en positiv påvirkning til hvordan vi tenker på Palestina og at enda flere får mer kunnskap om den palestinske kulturen og tradisjonene der.

Håper å mobilisere Norges største Palestina-demo

I tillegg til uteområdene ved Jakobs kirke og DogA, blir det program i Jakobs kirke, på Vega Scene og Hausmania. Kl. 16 blir festivalen avbrutt av en demonstrasjon på Youngstorget der blant annet Rob Lipton fra Jewish Voice for Peace skal holde appell. Demonstrasjonstoget vil gå fra Youngstorget, ned Karl Johan og ender til slutt opp i Ankerparken igjen.

– Vi håper vi klarer å mobilisere til Norges største Palestina-demo, men vel så viktig er alle aktivitetene som skjer gjennom dagen og kvelden. Publikum kan blant annet glede seg til alt fra dabke- til dragekurs, det blir fotoutstilling, konserter, en panelsamtale og masse god palestinsk mat. I Kulturkirken Jakob vil det også være mulig å samles til felles samtaler og sorg. Festivalen avsluttes på Hausmania med en all female palestinsk DJ-line up så jeg håper folk kommer tidlig og drar sent, sier Rania Iraki.

Det er gratis inngang på festivalen.