Ny kampanje vil vise at straff for rusmiddelbruk gjør vondt verre

I de kommende ukene vil du kunne se en plakatkampanje i bybildet med åtte sterke historier basert på virkelige hendelser som viser hvordan straff og frykt for straff for rusmiddelbruk gjør vondt verre. Samtidig er fotografen bak aktuell med utstilling av fotografiene som utgjorde grunnlaget for kampanjen.

Ftr kampanje 8
Ftr kampanje 7
Ftr kampanje 6
Ftr kampanje 5
Ftr kampanje 4
Ftr kampanje 3
Ftr kampanje 2
Ftr kampanje 1
Straff3
Straff2
Straff1

Hensikten med kampanjen er å skape økt oppmerksomhet omkring de negative konsekvensene av å straffe folk for rusmiddelbruk, gjennom historier om personer som på ulike måte har vært skadelidende av dagens ruspolitikk av frykt for å selv bli straffeforfulgt for rus.

Kampanjens formål er å sette fokus på rusreformen, som forhåpentligvis trer i kraft i mai 2021.

Kampanjen er utviklet av Foreningen Tryggere Ruspolitikk og Tryggere Ungdom med støtte fra Ferd, RIO, Marborg, NORMAL Norge, Psynapse, LEAP Scandinavia, Chemfriendly Norge, Pion, RUSken Recovery og Shoot Gallery. Bildene til kampanjen er tatt av fotograf Pernille Sandberg, og Alkemist har designet plakatene.

Plakatene vil vises i syv norske byer (Oslo, Bergen, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Bodø og Tromsø). Kampanjen vil gå i Oslo i uke 3, 4 og 5 og i de øvrige byene i uke 4 og 5, og alle plakatene vil vise til nettsiden StraffSkader.no.

Stiller ut på Shoot Gallery

Den nye utstillingen til fotograf Pernille Sandberg på Shoot Gallery er et produkt av en gjennomarbeidet prosess med Foreningen Tryggere Ruspolitikk, med historier basert på virkeligheten, rekonstruert og dokumentert av Sandberg med kunstnerisk frihet.

Pernille sandberg shoot gallery 04
Pernille sandberg shoot gallery 02
Pernille sandberg shoot gallery 01

Samarbeidet imellom foreningen og fotografen startet allerede i 2018, da Sandberg fotograferte en serie portretter i samarbeid med =Oslo til en utstilling i forbindelse med rusreformkonferansen, som foreningen har avholdt årlig de siste fire årene.

Oppgaven til fotografen var å illustrere virkelige hendelser, som er eksempler på hvordan den nåværende lovgivningen som til tider stigmatiserer og marginaliserer ungdom og utsatte grupper, samt hvordan den intensiverer, i stedet for å minimere stoffavhengighet og kriminalitet blant brukerene. En vanskelig oppgave, tematikken tatt i betraktning.

– Fotografiene er brutale visualiseringer av brutale budskap, som for meg var utfordrende å illustrere for det offentlige rom. Jeg har måttet være forsiktig, men etter et dypdykk ned i visuelle referanser og eget erfaringsgrunnlag som fotograf, har jeg skapt en serie jeg mener hverken er støtende eller kontra-produktivt og som bevarer sårheten i budskapet, sier Sandberg.

Sandberg har tidligere jobbet med aktører som Joachim Trier, Zeiss, Tom Wood og Nowness.

– Det er utrolig at en slik kampanje skal bli vist hos anerkjente Shoot Gallery, uttaler Sandberg. – Det er en motiverende avslutningen på prosessen, avslutter hun.

Utstillingen åpner 27. Januar hos Shoot Gallery i Oslo og innvies av helseministeren Bent Høie og varaordfører Kamzy Gunaratnam. Den er 100 prosent veldedig og sponset av Ferd og Shoot Gallery i samarbeid med Foreningen Tryggere Ruspolitikk. Arrangørene oppfordrer besøkende til å invitere med seg ungdom.

Johan H. Andresen: Det er ingenting som tyder på at straff virker forebyggende på rusproblemer

Ferd-eier Johan H. Andresen er én av støttespillerne bak kampanjen. Han mener det er naturlig at Ferd engasjerer seg for rusreformen:

– Det er ingenting som tyder på at straff virker forebyggende på rusproblemer, men vi vet at straff har en rekke negative konsekvenser. For Ferd er det viktig å bidra til positive endringer i samfunnet, og dette initiativet er i tråd med våre andre bidrag gjennom sosiale entreprenører. En god rusreform vil forebygge skader, noe som er langt mer lønnsomt enn å reparere skader. For straff skader, og det er de mest sårbare blant oss som rammes hardest, sier han.

– Som tenåringsmor er det brutalt å lese historiene. Mitt håp med utstillingen Straff Skader er å bidra til at et ungt menneske kan få en ny sjanse, sier Helene Gulaker Hansen, daglig leder hos Shoot Gallery.