Det som sitter i fingrene

Nasjonalforeningen for folkehelsen får hjelp av Atyp i jakten på flere aktivitetsvenner.

Nasjonalforeningen for folkehelsen

Over 100 000 personer i Norge har demens, og i løpet av de neste tiårene vil antallet trolig dobles. Gjennom Nasjonalforeningen for Folkehelsen har ca 140 kommuner i dag et Aktivitetsvenn-tilbud, med 2400 aktivitetsvenner over hele Norge som gjør aktiviteter sammen med personer med demens.

– En aktivitetsvenn er en frivillig som gjør aktiviteter sammen med en som har demens. Aktivitetsvennen og personen med demens kobles sammen på bakgrunn av felles interesser, og møtes minst to ganger i måneden og gjør ting sammen som de liker. Det kan være alt fra å gå på tur, i teater eller på kafe, til å bare møtes for en kopp kaffe og en prat. Målet er at samværet skal være givende og trygt for begge parter. Du får kurs og veiledning fra oss i Nasjonalforeningen. Du trenger bare å gjøre noe du liker, samtidig som du gir en med demens flere gode dager og gode opplevelser, sier rådgiver på frivillighet, Ingrid Røe Væråmoen.

Håp vs. håpløsheten

Kreativt team hos atyp har vært Sindre Veseth Foss og Ulrik Solum Waagsether.
De valgte å zoome seg inn på aktiviteter som sitter i fingrene:

– Tid blir en knapphetsfaktor når man får påvist demens, og ved siden av familie og venner, ligger det også en tristhet i å ikke vite hvor lenge du kan holde på med det du er aller mest glad i. Vi valgte å la demensrammede i et tidlig stadium av sykdommen fortelle små historier om konkrete aktiviteter de har drevet med gjennom et langt liv, og deres tanker om veien videre, sier teamet.

– Vi ønsket at filmene skulle oppleves nære, uten å utlevere eller vise ansiktet til de rammede. Og har forsøkt å finne en balanse mellom håpet og håpløsheten, fortsetter de.

Atyp Film og Både Og

Filmen er produsert av Atyp selv, og føyer seg inn i rekken av stadig flere inhouse-produksjoner i Karlstadgata 11. Denne gang med god hjelp av Både Og på lyd.

Andre involverte

I

Ingrid Røe Væråmoen

Rådgiver frivillighet

A

Anette Brenden

Rådgiver frivillighet