La heller DN være din finfluencer

Dagens Næringsliv har tatt for seg de såkalte finfluenserne redaksjonelt i en serie artikler. Nå dukker funnene opp i en ny reklamekampanje laget i samarbeid med Anorak.

DNDNDN

– Undersøkende og kritisk journalistikk er DNs varemerke. Da synes vi det er utrolig kult å kunne bruke en aktuell sak som utgangspunktet for en kampanje, sier fungerende sjefredaktør Tinna Gudmundsdottir.

Det siste året har et nytt fenomen dukket opp i nyhetsbildet, og spesielt økonomijournalistikken. På sosiale medier gir såkalte finfluensere råd om alt fra aksjekjøp til investeringer.

DN har brukt månedsvis på å dokumentere hvordan finfluensere operer, og hvilke konsekvenser dette får for enkeltpersoner. Undersøkelsene viser at mange ender opp med å tape store summer etter å ha fulgt rådene. Nå har mediehuset laget en kampanje med utgangspunkt i nettopp denne journalistikken.

– Sakene om finfluenserne treffer bredt, og spesielt de unge. Undersøkende og kritisk journalistikk er DNs varemerke. Da synes vi det er utrolig kult å kunne bruke en aktuell sak som utgangspunktet for en kampanje, sier fungerende sjefredaktør Tinna Gudmundsdottir i DN.

Kampanjen rulles nå ut på sosiale medier, i de samme plattformene som finfluenserne opererer.

– Dette er en reklamefilm, men det kan også sees på som en holdningskampanje, sier Gudmundsdottir.

Dette er hovedfilmen i kampanjen, fulgt av tre kortere filmer. Artikkelen fortsetter under.

Tverrfaglig samarbeid

Kampanjen, som ble lansert denne uken, er laget av DN i samarbeid med reklamebyrået Anorak. Jakob Hoberg, strategisk rådgiver i DN, har hatt hovedansvaret.

– Det vi egentlig gjør her, er å lage en kampanje for journalistikken vi har drevet med det siste året. Da har det vært helt avgjørende at redaksjonen og kommersiell avdeling har snakket mye sammen, sier Hoberg.

– Vi hadde ikke fått til dette uten et tett samarbeid på tvers av hele huset, sier han.

Kampanjen lanserer parallelt med at DN holder sin tredje runde av aksjespillet «Fantasyfond». Her kan brukerne risikofritt prøve seg som investorer i aksjemarkedet. Samtidig publiseres det redaksjonelle artikler om investeringer og aksjemarkedet.

– Vi er ekstremt opptatt av at brukerne våre skal lære noe og bli mer opplyste. Finfluenser-løpet, den nye kampanjen og Fantasyfond er alle eksempler på dette, sier ung-målgruppeleder Petter Winther i DN.

Skal også underholde

DN har jobbet med Anorak over flere år, og det er Pål Høyer-Andreassen og Magnus Høgberg Hansen som er kreatørene bak denne kampanjen.

– Det er ekstra gøy når kunden leverer en brief som adresserer en ekte problematisk trend i samfunnet og som ikke har blitt snakket noe særlig om. Tema er alvorlig, for det er mange unge som har tapt mye penger de ikke hadde råd til å tape. Samtidig var det viktig at kommunikasjonen også ble underholdende for å nå gjennom til målgruppen, sier Høyer-Andreassen.

– For å tydelig posisjonere at DN også er en relevant kunnskapskilde for de yngre tok vi tak i aksjeinvesteringer, som nesten har blitt en folkesport. Nykommerne i dette markedet blir nærmest stalket av aktører som skal gi de gode råd og snarveier til de hotteste enkeltaksjene. Men her finnes det ingen trygge snarveier til suksess, man trenger reell kunnskap for å lykkes, og her har DN en naturlig rolle, sier Simen Hansen i Anorak.

Martin Iversen i produksjonsselskapet På Film har stått bak produksjonen.

– Mange har nok kjent på frykten for å gå glipp av den neste store festen. For min del kicka FOMO-en inn tidligere i år, da jeg følte jeg var omtrent den eneste som ikke hadde noe krypto i nettbanken. Både timingen og valg av kryptovaluta var mer eller mindre tilfeldig, og foreløpig har det ikke gjort meg 7000% rikere. Så i dette prosjektet har jeg virkelig fått leke på hjemmebane, sier han.