Historisk konsert for å redde lyden av natur
Naturhistorisk Museum og Øya presenterte i år noen helt unike artister på scenen. For å skape oppmerksomhet rundt utrydningstruede fuglearter, fikk fem av dem hver sin konsert på årets festival.
Aktuelt byrå
Publicis Kitchen
I sommer gikk Naturhistorisk museum nye veier for å løfte en viktig utfordring: 93 fuglearter som står i fare for å forsvinne fra norsk natur.Løsningen ble å rydde sceneplass til fem av dem på Norges største festival.
– Som nærmeste nabo til Øya og samarbeidspartner gjennom flere år, ønsket vi å benytte anledningen til å gjøre noe annerledes som virkelig ble lagt merke til, sier Karenina Kriszat, kommunikasjonsleder i Naturhistorisk museum.
Storslått debut
De fem rødlistede fuglene Hortulan, Storspove, Hubro, Taigasædgås og Vipe debuterte som artister med hver sin sang på Jubileumskonserten som åpnet festivalen. Fuglene varmet også opp for Veronica Maggio og for årets avslutningskonsert med Gabrielle.
– Det var kult å være på Øya og se plassen som fuglene fikk, og ekstra gøy at vi gikk til en egen konsert med alle fuglene foran et hav av mennesker rett før årets headliner Gabrielle lørdag kveld, sier Thomas Askim og Hans Martin Rønneseth i Publicis Kitchen.
I forkant av festivalen som har rundt 100.000 besøkende, spilte de fem artistene inn en LP-plate som ble sendt ut til noen utvalgte. I tillegg har Naturhistorisk Museum gitt plass til lyden av natur på tvers av en rekke andre flater for å treffe et bredere publikum. Alle på festivalen fikk også gratis inngang på Naturhistorisk museum
Multimedial redningsaksjon
Fuglene fikk hver sin grafiske identitet som blant annet var en del av sceneshowet som ble vist på storskjermer under konsertene. Det ble promotert med konsertplakater rundt i byen, og merch som t-skjorter, totebags og LP-plater ble solgt på egen stand under festivalen og i museumsbutikken.
Museet har også hatt fuglene på utstilling på Tøyen T-banestasjon. Her kunne tusenvis av festivaldeltagere og andre forbipasserende lytte til de utrydningstruede fuglene med sin egen profil som back drop.
– Dette har vært et fantastisk prosjekt å jobbe med, og det har vært et veldig bra samarbeid med Øya Festivalen og Naturhistorisk museum for å få alt gjennomført, sier Askim og Rønneseth.
– Nå håper vi alle som hørte konsertene på Øya eller fikk med seg kampanjen engasjerer seg mer i saken, og besøker museet sier Karenina Kriszat, kommunikasjonsleder i Naturhistorisk museum.
Var du ikke på Øya i år, kan du oppleve fuglene på museets nettsider. De kvitrende artistene er også å finne på Spotify og vinyl som selges hos Naturhistorisk museum.
Involverte byråer
Alma Rudjord
Motion
Adam Grüner
Motion
Iben Middelthon Tjessem
Prosjektleder
Eileen McCready
Prosjektleder
Sara Wee
Prosjektleder
Involverte
Karenina Kriszat
Ansvarlig hos Naturhistorisk Museum
Ellen Munden Paalgar
Ansvarlig hos Naturhistorisk Museum
Morten Engebretsen
Ansvarlig hos Naturhistorisk Museum
Truong Pham
Ansvarlig hos Naturhistorisk Museum