Odd i ny drakt

Slik ble Norges eldste fotballklubb støpt for fremtiden.

Odd logo release Innhold 8
Odd logo release Innhold 3
Odd logo release Innhold 7
Odd logo release Innhold 5

I 2019 fylte Odd, Norges eldste fotballklubb, 125 år. Deres daværende logo hadde mindre historisk forankring, og de ønsket seg en mer moderne logo og profil som kunne støpe klubbens historie inn i fremtiden. Målet med reprofileringen var å hjelpe Odds ballklubb å stå enda stødigere i tiden vi lever i - med blikket rettet fremover og stolthet for det som har vært.

Logofilm.

Fjuz utarbeidet ny profil bestående av logo, oppdatert fargepalett, grafisk språk og foto-retning. Vi laget også animasjonsfilm til den nye logoen. Vi laget en lanserings-strategi og Lanseringen fikk navnet #StøptForFremtiden.

Det ligger mye følelser og stolthet i en logo; særlig når den tilhører Norges eldste fotballklubb. I arbeidet med å utforme ny logo leste vi oss opp på klubbens historie, betydningen av den berømte Odd-pila og legenden om Orvar Odd. Pila fikk også en større sentral rolle i det grafiske språket. I tillegg hentet vi inspirasjon fra Odds egen faneduk fra 1885.

Sammen med daglig leder i Odd, valgte vi å involvere ulike interessegrupper tidlig i arbeidet. Det var viktig for både Odd og Fjuz å få forankring og aksept hos supportere, ansatte og styret. Til slutt satt vi igjen med et forslag som ble det endelige resultatet. Se mer om logo, film og profilmanual her.

Odd Skjerf Person web

Den nye Odd-logoen fikk en del publisitet i sosiale medier, og skapte engasjement i Fotball-Norge. Hvorfor?

Odd ønsket å vise at de er klubben med flest NM-titler gjennom tidene (12 totalt). Dette løste vi ved å plassere en stjerne over logoen som et symbol på flere enn 10 NM-titler.

Det er en uskreven regel om at en klubb kan ha retten til å bære en stjerne over sitt emblem, ved at man har vunnet over 10 titler. Ofte er det gjennom seriemesterskap-titler, men kan også være andre titler, ettersom det ikke er spesifisert noe sted. Odd ønsket stolt å vise sin historie at de er klubben med flest NM-titler gjennom tidene, faktisk hele 12 totalt. Dette løste vi ved å plassere en stjerne over logoen som et symbol på flere enn 10 NM-titler.

Dette skapte rabalder og Twitter-storm, og ble et punkt på agendaen til NFF. Selve stjernen og logoen slik den til slutt ble, står fjellstøtt i dag. Odd fikk utvilsomt Norges mest omtalte klubblogo da den ble lansert 15. januar 2020.

Odd logo release Innhold 9
Odd logo release Innhold 10

Involverte

E

Einar Håndlykken

Odds ballklubb