På Grønt Lag vinner alle

Norges største frivillige bevegelse, idretten, mobiliserer til felles innsats for mer bærekraftsarbeid. I samarbeid med Norges Idrettsforbund har Maskinen og Molberger samlet idrettens løsninger for klima, natur og miljø under Grønt Lag – Kraften av alle.

Grontlag01x

Idretten har alltid vært en viktig drivkraft og holdningsskaper i samfunnet, blant annet for folkehelse og inkludering. Med nesten to millioner medlemmer og over 9 000 idrettslag finnes det store muligheter for å kunne bidra til å nå de globale bærekraftsmålene.

– Bærekraftsarbeid er ikke noe nytt i idretten, men det er et stort behov for praktiske løsninger når det kommer til klima, natur og miljø. Vi ønsker å gjøre det enklere å drive bærekraftsarbeid for alle, sier rådgiver på bærekraft og miljø i Norges idrettsforbund, Michelle Le Gal Hermandsen.

Grontlag02
Grontlag03
Grontlag04
Grontlag05

Tar bærekraftsmålene ned på jorda

Grønt Lag skal binde sammen de overordnede bærekraftsmålene med praktiske løsninger som fungerer i hverdagen. Konseptet skal synliggjøre de grønne bærekraftsmålene, og være et digitalt verktøy for å dele nyttig kunnskap og tilgjengelige midler som skal gjøre det mulig for idretten å redusere sitt eget fotavtrykk på alle nivåer.

– Idrettsforbundet har ambisjoner om å mobilisere bredt, og svarer på den motivasjonen som finnes innen idretten til å drive grønt. Ideen Grønt Lag bygger på at når det kommer til bærekraft er egentlig alle på samme lag. Vi håper det skal gå sport i bærekraftsarbeidet heretter, og at folk skal la seg inspirere av hverandre, sier Andreas Åsebø, rådgiver i Maskinen.

24 PM NIF Lag 280124
Fra venstre: Mathilda Gustafsson designer i Molberger, Ida Wildhagen prosjektleder og daglig leder i Maskinen, Ketil Winther Løkke byråleder i Maskinen, Eivind Lindbråten utvikler i Mist, Michelle La Gal Hermandsen bærekraftsansvarlig i NIF, Dagfrid Forberg, leder for breddeidrett, organisasjon og utvikling i NIF og Kathrine Winther Løkke rådgiver og designer i Molberger.

Tror på kraften av alle

Det eksisterte allerede mye kunnskap og erfaringer fra bærekraftsarbeid fra før. Samtidig er det store forskjeller på hvor langt ulike deler av idretten har kommet på dette området.

– Utfordringen har vært å lage et system som samler og forenkler aktuell informasjon, og som ikke minst kan utvikle seg videre over tid, etterhvert som flere kommer i gang, og de som har holdt på en stund kommer enda lenger. Designet er laget for å skille seg litt ut, og men også for å skape oversikt, sier Mathilda Gustafsson, designer i Molberger.

Potensialet er stort

Idretten drives hovedsakelig på frivillig basis, men er avhengig av å få inn mer midler for å kunne gjennomføre gode, bærekraftige endringsprosjekter og grønne tiltak.

– For oss handler bærekraftsarbeid handler om å sikre idrettsglede for alltid. Det er en glimrende anledning til å fornye idretten og skape nye muligheter. For å få til dette vil vi samarbeide tett med andre fagmiljøer, næringslivet og det offentlige. Til sammen har vi gjennomføringsevnen og kapasiteten til å få utrettet veldig mye bra, sier Dagfrid Forberg, leder for breddeidrett, organisasjon og utvikling i Norges idrettsforbund.

Grønt Lag er utviklet med midler fra DNB Sparebankstiftelsen.

Andre involverte

M

Michelle Le Gal Hermandsen

Bærekraftsansvarlig i Norges Idrettsforbund

D

Dagfrid Forberg

Leder for breddeidrett, organisasjon og utvikling i Norges Idrettsforbund

F

Finn Aagaard

Kommunikasjonsansvarlig i Norges Idrettsforbund