SAIH lanserer trendbibel for diktatorer

Viser siste trender innen undertrykking av unge som hever stemmen.

SAIH Magasin Cover 01x

Tåregass går aldri av moten.
– Kall det falske nyheter!
– Gummikuler mot øynene – vær kreativ!

Dette er noen av vårmote-tipsene magasinet OPPRESSION har til den moderne diktator.

– Vi ønsker å vise at autoritære regimer tar stadig nye grep for å undertrykke studentaktiviser og stilne protest, sier leder i SAIH, Hector Ulloa.

Den norske bistands- og kampanjeorganisasjonen SAIH formidler «motebladet» på campus over hele landet og på sosiale medier.

– Det kan virke som om autoritære ledere holder seg oppdatert på siste skrik i undertrykkelse, i ren motemagasinstil. Demokratiske stater, organisasjoner og det internasjonale samfunnet må være like kreative når det kommer til å fremme demokratiet og beskytte menneskerettighetsaktivister, sier Ulloa.

SAIH1
SAIH2
SAIH3

Toppen av isfjellet

Samtidig lanserer SAIH rapporten Activism under Attack. Den løfter frem brudd på studentaktivisme som en indikator for demokratisk tilbakegang. De fysiske angrepen man ser – at demonstranter møtes med tåregass og brutalitet – er toppen av isfjellet. Ofte er det mer subtile metoder som benyttes.

– I England bruker man lovverk for å hindre finansiering av studentorganisasjoner. I Zimbabwe diskrediterer myndighetene aktivistene med å beskylde dem for å være koblet til vestlig imperialisme. Undertrykkingen tar ulike former i ulike politiske virkeligheter, sier rapportforfatter Amy Kapit som er professor ved Swarthmore College.

Autoritære krefter en økende trussel

Autoritære ledere er på fremmarsj, dermed blir det stadig farligere å være menneskerettighetsaktivist. Det er begrenset med dokumentasjon på hvordan denne utviklingen påvirker spesifikt studentaktivister.

– Rapporten vi nå lanserer, Activism under Attack, viser en skummel utvikling som dessverre går noe under radaren for verdenssamfunnet. Studentaktivister er unge som hever stemmen for menneskerettigheter, og ofte de som går foran i protestene når samfunn beveger seg i mer autoritær retning. Det gjør dem utsatt, sier Ulloa.

Han peker på at man må tenke nytt om hva undertrykkelsen egentlig består i – slik at man kan beskytte ytringsfriheten før det er for sent.

– Å ta fra studentaktivister vitnemålet eller å sørge for at demonstrasjoner ikke finner sted er en effektiv måte for autoritære ledere å stilne kritikk, samtidig som de slipper unna kritikk fra det internasjonale samfunnet, sier Ulloa.

Andre involverte

T

Trude Laukli

Makeup

N

Nathalie Rosenborg

Styling