Slik er Statsbyggs nye grunnsten

Statsbygg har fått nye og moderne grunnstensskrin. Den fargerike nyvinningen er både 3D-printet, unik og bærekraftig.

Grunnsten Tank

Høytidelige markeringer når man går i gang med et nytt bygg, har lange tradisjoner. I romertiden hadde man seremonier for å blidgjøre gudene. I middeleladeren ble det å legge ned grunnstener et fast ritual.

Men som kanskje ikke alle vet: I dag er ikke en grunnsten en sten, men et skrin, som fungerer som en tidskapsel. Her legger man gjenstander som sier noe om dem som skal bruke bygget og tiden da grunnstenen ble lagt ned. Og nå har Statsbygg fått nye grunnstener.

– I løpet av designprosessen var vi innom ulike materialer, men endte opp med skrin som kan 3D-printes i ulike farger. Det at det kan printes raskt ved behov gjør det også bærekraftig. Vi ikke trenger å produsere flere enn vi trenger, sier kommunikasjonsdirektør Hege Njaa Aschim.

To kuber som klikkes sammen

De nye grunnstenene er designet av Tank Design i samarbeid med industridesigner Hilmar Nypan Claes.

I arbeidet tok de blant annet høyde for at den nye grunnstenen må være lett, holdbar i 100 år, unik, ikke for dyr, enkel å produsere og at den må kunne vise frem innholdet før man forsegler.

– Grunnstenen består av to kuber, som kan tas fra hverandre, men hvert sitt vindu. Gjennom vinduene kan man se gjenstandene som er lagt ned i kapslene før grunnsteinen graves eller støpes ned. På den måten skaper ritualet med selve nedleggelsen et større engasjement, og et større eierskap for den som skal bruke bygget, sier partner Ina Brantenberg i Tank Design.


IMG 6597
IMG 9526
IMG 6587
IMG 6595
IMG 6583

Håndjern, samiske smykker og larve av hjerteorm

Tidligere var Statsbyggs grunnstensskrin laget av stål eller messing og måtte loddes igjen dagen før eller samme dag som grunnstensnedleggelsen. Det nye skrinet gjør denne jobben mye enklere og mer tidsbesparende siden innholdet kan legges i på stedet, på selve dagen, og at skrinet enkelt og greit klikkes sammen.

– De siste årene har innholdet blitt mer digitalisert fra vår side, og størrelsen på de nye grunnstensskrinene er derfor mye mindre. Men det er fortsatt plass til fysiske gjenstander og der viser leietakerne våre stor kreativitet, sier Hege Njaa Aschim i Statsbygg.

I tidligere grunnstensskrin har det blitt lagt ned håndjern og luemerker fra politiet, samiske smykker og ikke minst en formalinfuksert larve av hjerteorm fra Veterinærinstituttet.

Involverte byråer

86657 a58a6 original

Tank Design Oslo