Netthatfilteret for No hate

Første jobb ut for det nyoppstartede byrået Awake er en tjeneste som skal få folk til å skjerpe seg i kommentarfeltet.

93690 a751c original

Netthatfilteret er en pop-up som varsler deg når du skriver hatord i kommentarfeltet. Filteret dukker kun opp hvis det du skriver oppleves som støtende eller som brudd på norsk lov. 
«Hore. Kuk. Voldta. Drepe. Tvangssterilisering. Hater deg. Du skal dø. Landssviker. Du er stygg. Du er feit.»

Dette er kun noen få eksempler på en lang liste med triggerord filteret er designet for å fange opp. Det vil også varsle om hatord som omhandler hudfarge, etniske opprinnelse, religion, livssyn, legning eller funksjonsevne. 


Hva med ytringsfriheten?


Dersom brukeren likevel ønsker å poste kommentaren, kan man fritt gjøre det, men ikke uten å være kjent med konsekvensene. Filteret leder videre til en nettside hvor man kan lese mer om netthat, lover, regler, skikk og bruk på nett.


– Det er flere som har lurt på om tjenesten bryter med ytringsfriheten. Men Netthatfilteret skal ikke sensurere meldinger, kun gi folk en påminnelse om at de bør tenke seg om en gang til før de publiserer, sier kreativ leder Marte Alstad Hansen i Awake.

Filteret er laget i samarbeid med Telia og kan brukes av bloggere, mediehus og andre som publiserer på nettet.


– Idéen om filteret dukket opp da vi i fjor høst var deltakere på en netthatdugnad. Ut ifra dugnaden ble organisasjonen No hate opprettet, en organisasjon som jobber på fulltid med å bekjempe netthat. Netthatfilteret er ett av tiltakene som nå har blitt realisert, sier Daglig leder Camilla Elise Berg i Awake.


Høy dekning via kunden Nohate

Tjenesten har til nå blitt omtalt i A-magasinet, Nitimen, på Rusken-på-nett-aksjonen av Telia og Statsminister Erna Solberg, som holdt appell mot netthat. Nå bruker blogg.no filteret på alle sine blogger. 


– Det er alltid spennende å ha med seg dedikerte bidragsytere på laget. Awake har levert et godt stykke arbeid for oss, som vi håper kan hjelpe samfunnsdebatten i riktig retning, sier daglig leder Anne Authen i No hate.