120 Hours: Hva skjedde med arkitektene?

Den internasjonale arkitektkonkurransen 120 Hours setter spørsmålstegn ved arkitektens rolle, og inviterer studenter fra hele verden til åpen debatt.

70774 49246 original
I perspektiv: Hans Vredeman de Vries

120 Hours er opprinnelig utviklet som en studentkonkurranse av tre studenter på AHO i 2010. I løpet av fem år har konkurransen vokst seg til å bli verdens største og mest prestisjetunge arkitekturkonkurranse for studenter og nyutdannede arkitekter

Studentene fra AHO er godt i gang med planleggingen av årets konkurranse. Tirsdag ble temaet lansert, noe mange har ventet på.

– Med årets konkurranse ønsker vi å oppmuntre til en åpen diskusjon rundt arkitektens rolle i 2016. Har vi blitt overflødige, eller mistet vår gjennomslagskraft? sier Brit Kristin Heltne, prosjektleder for årets 120 Hours. Heltne legger til at hensikten med årets konkurranse er å skape en arena hvor studenter fra hele verden kan samles, stille spørsmål ved dagens situasjon og lære.

Disse arrangerer 120 Hours: Ingunn Straalberg, Vegard Thilo Halleland, Thommaso Maserati, Jan K. Godzimirski, Kosha Ahmadi (PC-skjerm) Brit Kristin Heltne, Robert Sømod (PC-skjerm), Silje Loe, Marte Vilming og Maris Mänd. Ikke på bildet: Celina Bålerud.

En bransje i endring

Heltne forteller at konkurransen ønsker å gripe fatt i hvordan politiske, teknologiske og økonomiske valg i stadig større grad definerer arkitektens hverdag. Hvem er det som egentlig har ansvaret for arkitektur på det nåværende tidspunkt?

– Vi opplever at 120 Hours har en unik mulighet til å bringe studenter sammen fra hele verden. I løpet av konkurransen får de anledning til å reflektere rundt hvordan arkitekten kan få sitte i førersetet i utformingen av morgendagens arkitektur.

Stor internasjonal interesse

Det har allerede kommet inn over 200 påmeldinger til årets 120-konkurranse. Det ventes at påmeldingene vil øke ytterligere etter temalanseringen tirsdag.

I 2015 mottok juryen 741 bidrag fra over 90 land, noe som er hele 130 bidrag mer enn året før.

– Det er moro at interessen for konkurransen har økt. Det viktigste for oss er likevel at 120 Hours fortsetter å være en plattform hvor arkitektstudenter fra alle verdenshjørner kan samles for å skape gode prosjekter, sier Heltne.

Årets jury lanseres i løpet av neste uke. Les mer på 120hours.no.