Bort med løvbiff og frityrlukt

Løvbiff med posesaus og eimen av frityr er ofte det som møter turister i Norge på jakt etter lokale mattradisjoner. De Historiske Hotel & Spisesteder vil ha en slutt på dette, og lanserer to nye Matveger.



– Turister som kommer til Norge møter eimen av frityr, det har de opp til ørene. De kommer ikke til Norge for å teste posesaus, de vil se ekte vill natur og bør også få smake det ekte Norge, sier Nils Henrik Geitle i De Historiske Hotel & Spisesteder. I dag lanserer De Historiske to helt nye Matveger på den tradisjonsrike restauranten Det Gamle Raadhus i Oslo.

Tidligere i år kritiserte fiskeriminster Helga Pedersen reiselivsnæringen og lokale restaurantdrivere for manglende satsning på lokal mat. Hun mente det var trist at det var junkfood og ikke lokale råvarer som ble servert. De to nye matvegene betyr at turister endelig kan få rundreiser helt fri for posesaus og løvbiff i alle Norges landsdeler.
– Det må bli slutt på at vi skal skamme oss over våre norske mattradisjoner. Vi har fantastisk tilgang til de beste råvarer og i de rette hender blir det til store matopplevelser. Tanken med Matveg er at opplevelsen av Norge skal komme like mye gjennom maten som gjennom naturen man ser, sier Nils Henrik Geitle, pådriver for Matvegen og administrerende direktør i De Historiske Hotel & Spisesteder.

Klager over maten Erfaringen er at utenlandske turister som besøker Norge klager over maten. De vil ha god lokal mat, gjerne fisk, men finner den ikke på restaurantmenyene.
– De Historiske Hotel og Spisesteder har nærmere 50 prosent utenlandske gjester. Med lanseringen av de to nye Matvegene, kan turister og reisende få lokale norske smaker hele veien fra sør til nord og fra øst til vest. I tillegg tilbyr vi smaken av kyst og fjord med utvalgte medlemmer langs vår langstrakte kyst. Vi ser at etterspørselen etter dette tilbudet er stort, og registrerer også at mange samarbeidspartnere nå ønsker å delta på prosjektet, sier Geitle.

13 av 19 fylker er representert i konseptet, og nytt av året er at aktører som Bama og Arcus deltar som partnere.
– Dermed kan vi sikre at lokale norske grønnsaker og fruktsorter, samt norsk akevitt alltid kan være på bordet til våre gjester. Eksportutvalget for fisk er med som samarbeidspartner, det samme er KruneCider fra Hardanger som vil levere sine produkter til utvalgte deler av Matvegen, forklarer Geitle.

Strenge kriterier Stedene som plukkes ut i Matvegen må oppfylle 6 kriterier for å få være med.
– Spisestedet må alltid ha en dagens meny basert på lokale råvarer og der noen retter forteller om geografisk tilhørighet.
– Sesongvariasjonene skal gjenspeiles i menyen.
– Alle lokale råvarer skal være mulig å spore.
– Menyen skal introduseres muntlig av en kompetent representant for deltagerens personale
– Vinlisten skal være samstemt med menyen og skal også inneholde et godt utvalg av norske akevitter.
– Husets historie skal være tilgjengelig for alle gjestene.