Etterlyser kritisk dokumentarfilm

Flere dokumentarfilmskapere mener det produseres for lite dokumentarfilm i Norge som tør kritisere samfunn, politikk og næringsliv.

13195 deb50 original

– Jeg skulle gjerne sett flere samfunnskritiske dokumentarfilmer produsert i Norge. Med samfunnskritikk mener jeg politiske og etiske vinklinger. Andre typer dokumentarfilmer har vi nok av, sier Truls Lie, som driver nettstedet dokumentarfilm.no, til NRK.

Noe av skylden sitter Norsk Filmfond med, mener dokumentarfilmskaper Amund Prestegård. Dette fordi Filmfondeet krever samarbeid med TV-kanalene.
– Filmskaperne må innrette seg etter de normene som TV-selskapene opererer under. Vi har sett gjentatte ganger at dette ikke fungerer. I enkelte tilfeller driver TV-selskapene ren sensur, for eksempel når en dokumentarskaper pirker litt for dypt i visse politiske eller næringsmessige forhold i Norge, sier han.

Han får støtte av Nina Grünfeldt, instituttleder ved Westerdals skole for kommunikasjon.
– Selv i et vakkert og demokratisk land som Norge er det behov for kritiske filmer. Det er viktig at det finnes rom for filmer som er laget uten TV-avtaler i bunn, sier hun.

Direktør for utvikling og produksjon i Norsk Filminstitutt, Ivar Køhn, mener det er lettere å prioritere en film der en TV-avtale ligger i bunn.
– En produsent må ha en ambisjon og en plan for hvor man ønsker at dokumentarfilmen skal bli vist, så den ikke havner i skrivebordskuffen. Ut fra denne planen vil prosjektet bli vurdert, sier han.

Journalist og dokumentarmaker Erling Borgen understreker at det er vanskelig for filmskapere å lage samfunnskritisk film i Norge.
– Norge er et lite land. Det betyr at vi i liten grad kan selge filmer internasjonalt. Det er mange brennende idealistiske mennesker her i landet som ønsker å lage denne typen dokumentarer. Men de får ikke økonomiske muligheter til å gjøre det, sier han.

Foto: Fra filmen «USA mot Al Arian» (2007), en kritisk dokumentarfilm, men ikke om Norge.