Fire priser til norske filmer i Lübeck

«Kongen av Bastøy» fikk NDRs hovedpris for beste spillefilm samt publikumsprisen, mens «Til siste hinder» fikk barnefilmprisen fra barnefilmjuryen. Dokumentarfilmprisen gikk til «Min elskede».

12432 f2af2 original

Norske filmer ble lørdag kveld de store prisvinnerne ved årets filmfestival i Lübeck, med fire priser. Alle de tre regissørene, Marius Holst for «Kongen av Bastøy», Anders Øvergaard for «Til siste hinder» og Hilde Korsæth for «Min elskede» var til stede og mottok prisene i Theater Lübeck lørdag kveld.

Hovedprisen til Holst.
Hovedprisen, eller NDR (Norddeutscher Rundfunk) Film Prize for Best Feature film, inkluderer en premie på 12.500 euro. Den gis til en «spillefilm med spesielle kunstneriske kvaliteter» og årets vinner var «Kongen av Bastøy» med Stellan Skarsgård i en av hovedrollene. Marius Holst fikk også samme pris med «Øyenstikker» i 2002.

Lübecker Nachrichtens publikumspris på 5000 Euro stemmes frem av publikum, og igjen var det Marius Holsts «Kongen av Bastøy» som fikk flest stemmer, slik hans «Ti kniver i hjertet» fikk 1995. «Kongen av Bastøy» vant også nylig publikumsprisen på 5000 Euro på filmfestivalen i Hamburg.

Juryen for barnefilmprisen for de yngste består av fire barn fra Lübeck som velger ut festivalens beste barnefilm, og de kåret Anders Øvergaards debutfilm, «Til siste hinder» til årets vinnerfilm.

Dokumentarfilmprisen består av 2500 Euro og går til en sosialt og politisk ladet film, og gikk for første gang i Lübeck til en norsk film, «Min elskede», i regi av Hilde Korsæth. Filmen er historien om politiker Jan Henry T. Olsen, som ble rammet av Alzheimer i en alder av 51.

Stor helg for norsk film.
– Dette har vært en stor helg for norske filmer på internasjonale filmfestivaler. På fredag fikk Noomi Rapace skuespillerprisen i Roma for sin rolle i «Babycall», «Få meg på for faen» mottok en distribusjonspris på den samme festivalen, og i kveld gikk de norske filmene av med den store seieren. Tyskland er det viktigste utenlandske markedet for norske filmer, og en god start i Lübeck kan gi en god pekepinn om hvordan filmene kan klare seg når de kommer opp på kino i Tyskland. I løpet av 2012 vil 12 norske filmer få kinopremiere, sier Stine Oppegaard, utenlandsansvarlig i Norsk filminstitutt.

På bildet: «Kongen av Bastøy». Foto/copyright: Agnete Brun/Euforia Film