Full av faktafeil

Leder i Wayback, Ole L. Andersen, hevder gårsdagens artikkel i Aftenposten var full av faktafeil. Han synes også det er merkelig å skulle bli «avslørt» av en rapport organsisasjonen selv har bestilt.

5016 66705 original

– Oppslaget om Wayback i Aftenposten 29. april er preget av faktiske feil og tar utgangspunkt i at vi har en gammel gjeld som stammer fra 2005 og 2006. Vi var da inne i en sterk vekst og brukte mye penger på å ruste opp eiendommen her på Rosenhoff, skriver Andersen i et tilsvar til avisen.

Andersen forteller at organisasjonen – som i ble tildelt Reklame for Alvor i 2007 – i samme år gikk med et overskudd på 123.000 kr. Han sier videre at det er naturlig at den kortsiktige gjelden er stor ved årsskiftet, i og med at Wayback får inn penger i årets to første måneder.
– Vi har hele tiden hatt svært god kontroll på den økonomiske situasjonen og vil også i 2008 gå med overskudd. Vi har aldri hatt problemer med å utbetale lønn eller andre krav. De ti millionene som det vises til er totalsummen av alle tilskudd fra 2002, forklarer Andersen.

Sparer samfunnet for millioner Ifølge Wayback-lederen vil det alltid være vanskelig å måle hvordan hjelpen virker.
– Men det vi vet er at blant de som bor på selvhjelpshuset er tilbakefall til rus og kriminalitet mellom 20 og 30 prosent. Tilbakefallsgraden vedrørende fanger som kommer ut fra fengsel er over 60 prosent. Vi vet også at et fengselsår koster omtrent 1 million per person. En aktiv kriminell ute i samfunnet kan koste langt mer enn det. Det betyr at for hver person vi klarer å holde borte fra rus og kriminalitet i et år har samfunnet spart minst en million kr. Det er imidlertid vanskelig å tallfeste eksakt hvor mye Wayback har spart samfunnet for, men det er garantert lang mer enn de ti millionene vi har fått i samlet støtte, slår han fast.

Ville bli bedre Faforapporten som det henvises til i Aftenpostens artikkel ble bestilt av Wayback og utarbeidet høsten 2006 slik at organisasjonen skulle få et verktøy de kunne bruke for å forbedre seg.
– Aftenposten var ikke interessert i at vi nå har gjennomført de forbedringspunktene som det ble vist til rapporten. Artikkelen sier ikke noe om hvordan det er i dag, men beskriver en del av virkeligheten slik den var for to år siden. Å framstille det som virkeligheten slik den er i dag blir faktisk feil, sier Andersen.

Aftenposten har i dagens avis en oppfølgingsartikkel der flere av Andersens korrigeringer kommer frem.