Kjedelig men formsterkt

Den britiske og høyt respekterte filmanmelderen Derek Malcolm kritiserte i går norsk filmindustri for å være forutsigbar i sin historiefortelling. I dag svarer norske filmskapere på kritikken.



Blant annet den prisbelønte og kritikerroste filmen «O' Horten» av Bent Hamer, blir kritisert for å være for kjedelig og forutsigbar av Malcolm. Hamer selv tar derimot kritikken med knusende ro, og sier til DN at filmen hans ikke har noen intensjon om å være hverken livsfarlig eller kontroversiell men snarere ønsker å treffe noe mellommenneskelig.

Litt enig Manusforfatter av den norske filmsuksessen «Reprise», Eskil Vogt, er enig i deler av kritikken Malcolm retter mot norsk filmindustri.

– Jeg er 80 prosent enig i kritikken, men mener han bommer på hva som er særnorske problemer. Det er typisk britisk å mene at viktig film må være sosialrealistisk, men klasseskiller og narkogjeld er ikke de mest særnorske problemene. Men han har rett i at norske filmer er for forsiktige. Det virker som om folk blir feige når de får statspenger og vil tilfredsstille alle på en gang, sier Vogt til DN.

FIlmskaper Nina Grünfeld er derimot mer enig med Malcolm.

– Malcolm ser ut til å ønske seg mer tydelige samfunnskritiske filmer og sterkere kommentarer. Den type kritikk er jeg enig i. Jeg synes godt at norske filmskapere kan bli mer modige, og ikke minst spisse budskapene sine. Jeg savner et politisk engasjement hvor filmregissører våger å definere tema, sier hun til DN.