Landslagets nye våpenskjold

Recommended har brukt et år på å utvikle en ny drakt for fotballandslaget. På brystet er et nytt emblem som erstatter det tradisjonelle flagget.

6167 c379d original

Flagget har vært landslagets symbol siden 1920-årene. Men nå går fotballandslaget inn i en ny epoke. Uruguay-kampen på Ullevaal 28. mai er ikke bare en ordinær privatlandskamp; da skal også en helt ny drakt lanseres.

Og denne gangen vil et nytt emblem erstatte det norske flagget. Kun 7 av verdens 50 beste landslag bruker flagget aktivt i emblemet sitt. Og Norge er alene om å utelukkende bruke flagget på drakten.
– Vi har lenge sett på hvordan andre fotballnasjoner har bygget identitet rundt egne symboler for sine landslag, og vurdert om dette kunne være et alternativ for våre landslag. Nå mener vi at tiden er moden, og vi er strålende fornøyd med resultatet, sier Karen Espelund, generalsekretær i Norges Fotballforbund.

Nytt og gammelt i skjønn forening Utfordringen var å finne et emblem som best mulig kan skape en ny identitet til norsk landslagsfotball og samtidig ivareta norsk kulturarv og historie.
– Det nye emblemet har en heraldisk bakgrunn, og henter inspirasjon fra vikingtiden. Det er umiddelbart gjenkjennelig som norsk, og kommuniserer kampånd, styrke, kontroll, lagspill og ytelse, forteller seniordesigner Bjørn Høydal.

Det nye emblemet erstatter flagget, uten at identiteten knyttet til de norske flaggfargene går tapt av den grunn, ifølge Høydal:
– Det å spille med flagget på brystet vil ikke forsvinne helt. Metaforen blir delvis ivaretatt ved at flaggets farger gjenspeiles i de tre skjoldene.

Emblemet forklart Slik forklarer byrået tanken bak det nye våpenskjoldet: Dragen representerer høyden av utvikling innen håndverk og kunstnerisk abstraksjon, og emblemet vil fungere som en dekorativ manér for komplekse symbolsammenstillinger: Dragen er dynamisk, i angrepsposisjon og slår ring rundt ballen, som er NFFs logo og representerer de 1839 fotballklubbene som utgjør Norges Fotballforbund. I tillegg består dragen av 11 skjold – et av flere dekorelementer som markerer elleve mennesker som kjemper sammen.

Kommunikasjonsbyrået Recommended Norway har utviklet det nye emblemet, etter sigende en lang og tung prosess som har tatt nær et år å gjennomføre. Samme byrå står for design, mens Peter Horridge har orginaltegnet emblemet. Samme mann står bak logoene til Liverpool, Premier League og det engelske landslaget.