Lærlingkompaniet: Chickenrihno

Morten Fredagsvik og Sergi Saldaña fant ikke bare sin egen utplassering, de fant også opp et bladkonsept og et nytt ord.

8939 b4a19 original

Chickenrihno er et magasin om byer, sett fra byens egne øyne sier hjemmesiden.

Hvorfor startet dere opp et nytt magasin?
Vi ønsket å få oss en god erfaring. Og i en utdanningssituasjon så har man jo heldigvis mye mer mulighet til å feile enn det man har i en profesjonell situasjon. Derfor så vi dette som en ypperlig mulighet til å komme oss igjennom en sånn prosess, fra idé til salg av ferdig produkt, uten å ha en overordnet stemme som lurer på hvor det blir av overskuddet. Samtidig så er det det trykte mediet vi elsker. Kunne jo ikke la en mulighet som dette gå fra oss.

Hvordan kom dere på navnet, Chickenrihno?
– Vel vel. Hva skal man si? Vi ville ha et navn som folk la merke til når de hørte det. Et navn folk ofte må høre flere ganger før de helt skjønner hva vi sier. Og et navn som får folk til å spørre oss om hva det betyr. Det har vi absolutt oppnådd. Samtidig ville vi ha et navn som har en betydning for oss. Og det har det.

Hvem gjør hva?
– Vi er begge delaktige i hele prosessen. Det er litt oppdelt selvfølgelig. Blir jo på ingen måte effektivt å ha to stykker som jobber med det samme hele tiden. Men alle avgjørelser har vi tatt i fellesskap.

Hva har dere lært så langt?
– At det det er mulig å starte med en god idé, og faktisk komme med et godt produkt. Det eneste som stod mellom oss og resultatet var hardt og ivrig arbeid.

Hva er deres ambisjoner med magasinet?

– For å være litt store på det, så ønsker vi at magasinet skal kunne åpnes igjen om 20 år for å bli sett på som en del av historien. Og ikke da magasinet i seg selv, men innholdet. At det skal kunne tittes tilbake i tid på det kulturelle i byen og på kunsten. Samtidig ønsker vi at de som bidrar skal bli lagt merke til av folk som vanligvis ikke hadde lagt merke til de. Og at folk skal få en alternativ kanal inn i byen. Samme om man kjenner byen fra før av eller ikke.

Er dette drømmejobben?
– Hva er en drømmejobb? Har man oppnådd noe som helst om man er der i det man er ferdig utdannet? Burde ikke drømmejobben være den jobben man aldri får? Hva skal man ellers ha å streve etter?


– Til slutt så vil jeg bare nevne en liten ting. I tillegg til at vi holder på med vårt eget magasin, så er vi i praksis i tillegg. Vi er i et «forlagskollektiv» hvor de driver Transit forlaget, Vidarforlaget, Bokvennen forlaget, Personae magasinet og Bokvennen litterært magasin. I tillegg sitter Aina Griffin her som den visuelle delen av kollektivet.