Mediebarometeret for elleve måneder: Fortsatt krevende reklamemarked

Mediebarometeret fra Mediebyråforeningen viser at reklamemarkedet, når det gjenstår én måned av 2023, er redusert med over 500 millioner sammenlignet med fjoråret. – Den totale reklameomsetningen som går via mediebyråer er redusert med 5,8 prosent, sier Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen.

RP9 A4289 e
André Thorsen, Leder media/Partner, i Atyp, og Camilla Gåre, daglig leder i Mediebyråforeningen, presenterer Mediebarometeret for november. Foto: Carl-Erik Engelstad

André Thorsen er leder for media og partner i Atyp, og han kommenterer tallene hittil i år slik:

– Novembertallene fortsetter omtrent der oktober slapp, og reklameomsetningen totalt ligger bak fjoråret. Nå var november i fjor måneden da de makroøkonomiske endringene traff bransjen med full styrke, og heldigvis opplever vi nå et mindre fall enn vi gjorde da. Kanskje ser vi snart enden på tunnelen nå, med kontroll på prisveksten og styringsrentetopp? Det er i hvert fall lov å håpe på det, sier Thorsen.

Mediekategoriene med mest nedgang

TV-omsetningen har en tilbakegang på 9 prosent og er redusert med nærmere 280 millioner sammenlignet med samme periode i 2022.

– Vi har gått fra en situasjon de siste par årene, hvor TV var utsolgt for reklameplass måneder i forveien, til nå i 2023 at det har vært kapasitet mer eller mindre gjennom året. Jeg er rimelig sikker på at TV’s kraftige prisvekst de siste årene, sammen med jevn, svak seertallsutviklingen tilsier mindre investeringer i kanalen når annonsørene må spare penger. Kanalene har heldigvis moderert seg i sine prislister for 2024 og med gode programkonsepter på tapetet for de neste månedene er det lov å tro på en opptur snart, forteller Thorsen.

Printmedier og DM fortsetter den negative trenden og omsetningen via disse kanalene er redusert med over 160 millioner fra i fjor, hvor DM står for en nedgang på 87 millioner (-16,8 prosent).

Digitale medier går tilbake med 5,2 prosent, som er en reduksjon i medieomsetning på mer enn 200 millioner. Display, søk og sosiale medier står samlet for en nedgang på over 209 millioner. Søk og sosiale medier har en tilbakegang på henholdsvis 7,8 prosent og 7,1 prosent. Influencer marketing har derimot en positiv utvikling og en omsetningsøkning på nærmere 6,4 millioner (+25,8 prosent).

– De største mediekanalene tar også de største tilbakegangene i kroner og øre. Det er spesielt interessant å merke seg at de globale aktørene, med søk og sosiale kanaler som det har vært mye støy rundt i høst, går mer tilbake enn markedet totalt. Ser vi en vridning av investeringer over til norske, redaktørstyrte medier? Det er i alle fall lov å håpe på det, sier Thorsen.

Barometer november 2023

Økning for utendørs og lyd i november

Lydreklame kan vise til en omsetningsøkning på nærmere 63 millioner fra fjoråret. Det er en oppgang på 14,6 prosent. Radio har en oppgang på 12,9 prosent og utgjør over 51 millioner. Podkast viser til positiv vekst på 39,7 prosent, og over 11 millioner kroner.

Utendørsreklame har også vekst sammenlignet med samme periode i fjor, og har en omsetningsøkning på over 41 millioner kroner. Det betyr en oppgang på 6,8 prosent.

Kino legger bak seg en positiv utvikling akkumulert i 2023, med en samlet vekst på 7,4 prosent, som tilsvarer en økning på over 9 millioner kroner sammenlignet med samme periode i fjor.

– I en ellers «svart» november så er det hyggelig å se at noen kanaler vokser kraftig. Lydmediene fortsetter den imponerende veksten i 2023, og podcast legger på seg med nesten 40prosent, selv om de totale investeringene i kanalen fremdeles er små. Det har vært full kinojubel i landet i år, med «Barbenheimer»-hypen og mange andre gode filmer, og det gjenspeiles også i reklameomsetningen. Ikke minst er det interessant at utendørs tar andeler og vokser, så også i Norge som globalt, noe som skyldes den omfattende digitaliseringen av kanalen, avslutter André Thorsen.