Programmatisk vanskeliggjør svartelisting

I etterkant av presidentvalget i USA har hundrevis av selskaper forsøkt å blokkere annonsene sine fra å dukke opp på alt-right nettstedet Breitbart News. Men mange merkevarer opplever at annonsene dukker opp på nettstedet uansett.

84363 e1343 original
Skjembilde fra Breitbart.com, alt-right nettstedet der presidentrådgiver Stephen Bannon var sjef før han ble del av Trump-teamet.

Dette er bare ett av mange eksempler på hvor liten kontroll selskaper har med hvor annonsene deres dukker opp på nett, skriver New York Times, og bruker blant annet den store kjøpesenterkjeden Nordstroms som eksempel. Nordstroms svartelistet Breitbart for flere måneder siden, men annonsene deres figurerte der så sent som for to uker siden.

Problemet understreker utfordringene med programmatisk annonsering, der kjøp og salg av nettannonser er automatisert, og hvor du blir vist annonser utifra hvem du er, snarere enn på hvilket nettsted du befinner deg.

– Hull i forsyningskjeden

Risikoen for å tatt med buksa nede er blitt langt større i den senere tid, hvor merkevarer blir presset gjennom sosiale medier, eksempelvis Twitter-kontoen Sleeping Giants, når de blir tatt i å annonsere på steder med tvilsomt eller ekstremt innhold.

– Dette vitner om hull i forsyningskjeden vår, og det begynner å bli synlig for meningmann, sier Andrew Casala, sjef for Index Exchange, en nettannonserings-børs, til New York Times.

Merkevarer forsøker å ta grep

AT&T, PepsiCo, Johnson & Johnson og Walmart var blant mange større merkevarer som stanset YouTube-reklamekjøp i forrige uke, etter avsløringer om at annonser havner på sider med ekstremistisk og rasistisk innhold. I Europa har blant annet The Guardian og kunder av den franske reklamegiganten Havas gjort det samme på Google-eide nettsider, søk unntatt.

Men: Ettersom så mye nettannonsering følger brukerne der de er på nett, har søkelyset på Breitbart og andre ekstreme nettsteder ført til at disse paradoksalt nok har opplevd økt trafikk, noe som gjør problemet enda større, ifølge Joe Barone, managing partner for GroupM, som er mediekjøpsdelen av giganten WPP.

Les hele saken hos New York Times.