Reklamefjes hentes fra utlandet

Cannibal Casting jakter på skuespillere til reklamefilmer i utlandet. Det liker konkurrenten dårlig.

6741 b11f2 original

I reklamefilmen til «Keno» snakker mannen med den bustete sveisen som er «Tøff i pyjamas» norsk. Men i virkeligheten er han en dubbet engelsk skuespiller, skriver Dagens Næringsliv i dag.

Daglig leder i Cannibal Casting, Jannecke Bervell, kan fortelle at de oftere enn før finner skuespillere til norske reklameoppdrag i utlandet.
– Det er få skuespillere i Norge, og mange i arkivet er ikke altfor talentfulle, sier hun til DN.

En av årsakene til at Cannibal ser til utlandet er også at det ofte blir billigere. Bervell forteller til DN at utenlandske aktører ofte opererer med fastpris på skuespillerne sine uavhengig av graden på profesjonalitet. Skuespillerne får betalt for selve opptaksdagen samt en prosentadel av eksponeringen. I Norge operer man derimot oftere med fastpris på hele oppdraget, noe som gjør at det i sum ofte blir billigere med skuespillere fra utlandet.

Begrenset utvalg Magne Lygner i Fantefilm bekrefter også tendensen. Han sier til DN at det også er flere flinke skuespillere i utlandet enn her hjemme.

– I Norge er det et begrenset antall skuespillere som er flinke nok til å ha en rolle i en film. De som er flinke nok, kjenner som regel sin markedspris. En del norske skuespillere tar seg uanstendig godt betalt. Dermed får man mer for pengene i England, sier han.

Umoralsk Celine Engebrigstsen i konkurrenten Stella Casting mener det hele er umoralsk.
– Når man vet at det finnes penger å betale i Norge, synes jeg det er umoralsk å dra ut av landet hvis motivet er at man kan gi aktørene mindre betalt, sier Engebrigtsen.