Rekordvår for norsk film

Over 1,2 millioner nordmenn har sett en norsk film på kino så langt i år. Det er rekord og utgjør en markedsandel på 33 prosent.

11312 f109e original

«Lange flate ballær II» er sett av 250.000 mennesker hittil i år, kun slått av «Kautokeino-opprøret» som er sett av 325.000 mennesker. Dessuten er «Mannen som elsket Yngve» sett av over 160.000, mens «Varg Veum – Falne engler» har oppnådd nær 65.000 solgte billetter på ti dager, melder Dagsavisen.

Så langt i år har over 1,2 millioner sett en norsk film, og det er høyere enn bransjeforeningen Film & Kino noensinne tidligere har registrert.

Gode og varierte filmer og en mer profesjonell filmbransje er årsaken, ifølge generalsekretær Leif Holst Jensen i Norske film- og TV-produsenters forening.
– Suksessen er ikke tilfeldig, men konsekvens av langsiktig satsing. Norsk film er blitt flinkere til å lage gode fortellinger, og bedre på å planlegge, utvikle og markedsføre filmene sine, sier Holst Jensen til Dagsavisen.

– Før visste ikke folk hva norsk film var, og vi visste ikke hvem publikum var. Nå vet vi hvem de er, og publikum vet hva vi lager. Og vi ser at folk som tradisjonelt ikke er kinogjengere, oppsøker kinoene, sier Holst Jensen.

Norsk filmbransje har som mål for 2008 å trekke 1,7 millioner nordmenn på kino, noe som skal utgjøre omtrent 25 prosent av totalbesøket. Tallene hittil tyder på at filmbransjen ligger godt an i løypa.

Foto: Fra «Varg Veum – Falne engler»