Tyskland elsker Yngve

De nordiske filmdagene i Lübeck har rundet sine første 50. år, og på kveldens avslutningsseremoni ble de norske filmene de store vinnerne.



Stian Kristiansens debutfilm, «Mannen som elsket Yngve», mottok lørdag kveld festivalens hovedpris, NDR-prisen til beste spillefilm. Med prisen følger også 12.500 euro. Mannen som elsket Yngve fikk også hederlig omtale fra den økumeniske juryen. Regissør Stian Kristiansen og skuespillerne Rolf Kristian Larsen og Ole Christoffer Ertvåg var alle til stede under prisutdelingen.

I fjor var det Bård Breiens «Kunsten å tenke negativt» som vant NDR-prisen. Prisen resulterte i salg til Tyskland, og har siden premieren i oktober solgt mer enn 50.000 billetter i Tyskland.

Sameopprør ga publikumspris Festivalens publikumspris ble opprettet i 1979 av avisen Lübecker Nachrichten, og består av 5000 euro. Festivalens publikum stemmer frem vinneren. Regissør Nils Gaup og den finske skuespillerinnen Anni-Kristiina Juuso har vært i Lübeck for første gang, og kunne i kveld motta publikumsprisen for «Kautokeino-opprøret».

Regissør Arne Lindtner Næss og produsent Rune H. Trondsen har begeistret både publikum og barnefilmjury med «SOS Svartskjær», og mottok prisen bestående av 5000 euro. Filmen har allerede vært vist på en rekke tyske barnefilmfestivaler, og kommer snart opp på kino i Tyskland.