Ung duo designer seg inn i fremtiden

Da Lab3-designerne Gard Hagen og Steinar Løvli begynte på praksisperioden hos Trigger i august, fikk de i oppgave å utfordre seg selv på et nytt digitalt innovasjonsprosjekt.

81759 1c526 original
Steinar Løvli og Gard Hagen har tilbrakt høsten hos Trigger, der de har vært ansvarlige for et stort og foreløpig hemmelig innovasjonsprosjekt.

Gard Hagen er masterstudent i industridesign ved Arkitektur- ­og Designhøgskolen i Oslo (AHO), mens Steinar Løvli er bachelorstudent i Grafisk design ved Høyskolen Kristiania. Gard bevilget seg en «pause» i utdanningen for å få litt sårt tiltrengt praksiserfaring via Lab3, mens Steinar hadde praksis som en del av skoleløpet, men ingen av dem så for seg den formidable oppgaven de skulle få hos Trigger.

At to designere med såpass forskjellig bakgrunn ble plassert sammen, er ingen tilfeldighet, forteller Jannicke Østlie, leder og gründer av Lab3.

– Designere fra Westerdals og Høyskolen Kristiania har ikke den samme tekniske kompetansen de får hos AHO, og jeg har derfor lenge vært interessert i et samarbeid med skolen, og nå har vi sett i praksis at de to designer-typene er en veldig bra kombinasjon. Vi har hoppa ut i det på langt mer drastisk måte enn før: Steinar og Gard har hatt skikkelig voksesmerter hos Trigger. Jeg gir stor cred til Trigger for å tørre å slippe de unge til, sier Østlie.

Et internt gründerteam

Malin Tveit Husefest, som har sin bakgrunn fra entrepenørskolen på NTNU, er prosjektleder og utvikler i Trigger Akselerator, og har ledet det unge teamet.

– I Trigger Akselerator jobber vi på flere ulike prosjekter og konsepter. Disse kan være alt fra å jobbe sammen med kunder for innovasjon og tjenesteutvikling, nye forretningskonsepter som dras ut sammen med strategiske samarbeidspartnere, samarbeid med spennende oppstarter, i tillegg til å utvikle egne tjenester som er knyttet opp mot kommunikasjonsbransjen. Gutta har hatt mye ansvar på utvikling av prototyper og design på disse nye tjenestene, og har vært gode sparrepartnere på mye av det som er gjort. Sammen har vi har vært et slags internt gründerteam i byrået.

Tente tech-interessen

– Det er ikke alt vi har gjort som er like visuelt, selv om det er det folk først tenker på som grafisk design. Det har vært mye konseptutvikling og den type ting, forteller Steinar, og legger til at perioden hos Trigger har gitt ham større perspektiv på hva design er for noe.

– Vi har lekt mye med tjenestedesign og tatt prosesser derfra. På Industridesign-linjen på AHO er det en tredeling mellom produkt, interaksjon og tjeneste. Målet er at man skulle kunne litt av alt, og det er det vi prøver ut i praksis her, legger Gard til.

– Det er ganske stor forskjell mellom skole og bransje, fordi bransjen er i konstant forandring, forteller Steinar, som har begynt å abonnere på tech-magasiner siden han kom til Trigger.

– Da jeg kom hit så jeg relevansen. Kanskje ikke direkte faglig innenfor grafisk design, men som en generell forståelse av bransjen.

– Hvis det dukker opp en ny teknologi, så sjekker vi umiddelbart hvordan vi kunne brukt det i det prosjektet vi holder på med, og det er noe alle tre har pushet hverandre veldig på, sier Gard, og fortsetter.

– Vi er motpoler på enkelte ting, men jeg tror det er en veldig god dynamikk oss i mellom. Steinar er ekstremt reflekterende og drar idéene langt. Mens jeg tenker mer analytisk og blir ofte den som lander idéene til noe konkret. Dynamikken har vi omfavnet som vår egen metode.

Lærte om seg selv

Trigger har tidligere stort sett brukt eksterne krefter på design, og har ikke designere på huset.

– Det betyr at gutta ikke har fått oppfølging fra folk innen samme yrke, men bare har gjøvet løs på oppgavene vi har gitt dem. De har imponert meg ved å ta alt som en utfordring, forteller Malin.

– Vi har blitt kastet rett ut i det, og da blir du kjent med hvordan du selv tenker og jobber, selv om det kanskje tar litt mer tid. Det har vært veldig interessant, forteller Steinar, som i en periode opplevde såpass mye press at han gikk til tannlegen med det han trodde var en vond tann, men fikk beskjed om at det bare var kjeven som var veldig anspent.

– Det var en periode med litt i overkant mye stress, he he. Jeg ser på fagfeltet som personlig. Det er en måte å uttrykke på og reflektere, det blir en stor del av personligheten din, samtidig som det er arbeidshverdagen din. Når kompetansen smelter sammen med den du er som person, skapes det noe helt unikt og veldig ekspressivt, uavhengig av teknikk, forteller han.

Det store, «hemmelige» prosjektet

Et nytt digitalt innovasjonsprosjekt har vært hovedoppgaven til duoen mens de har vært hos Trigger.

– Gutta har i hovedsak jobbet med å utvikle den visuelle identiteten for prosjektet. Men konseptet vi har jobbet med var på ennå på idéstadiet da Steinar og Gard kom inn i høst, og de har derfor fått tatt en stor del i utviklingen av konseptet. Det er ikke lett å jobbe ut et konsept fra idé til implementering, men guttene har vært positivt innstilt, og det er en god innstilling å ha når man jobber med en utfordrende oppgave, sier Malin.

Prosjektet er langt fra det eneste duoen har fått i oppgave hos Trigger.

– Det har vært alt fra visualisering av konsepter til logoer og konkrete produkter og tjenester. Men på hovedprosjektet har vi vært involvert i alle ledd, forteller Steinar.

– Det er utrolig kult at vi har hatt ansvar for et prosjekt som dette under praksisperioden. Det er ingen i klassen min som har opplevd noe liknende, sier Gard.

– Det er både spennende og litt skummelt å ha så mye hvilende på skuldrene for en student. Jeg har alltid vært glad i konseptutviklingsfasen, men her har i tillegg måttet jobbe med å utvide referanserammen min for å kunne jobbe med konseptutvikling innenfor tematikk jeg ikke har kjent til før, så det har vært veldig lærerikt, sier Steinar.

Gard får det siste ordet:

– Med design er alltid brukeren i fokus, og da er har det veldig lett at målgruppa blir deg sjøl. Men her har det vært omtrent motsatt, vi har hele tiden måttet plassere oss i andre folks sko. Det har kanskje vært det mest lærerike av alt.

Om Lab3

Lab3, som tilbyr praksisår for nyutdannede designere, opererer uavhengig av skolene og byråene de samarbeider med. Lab3 er medlem av innvasjonsmiljøet SoCentral.