Ville ikke ta i mot protester

Representater for Amnesty International i Norge forsøkte mandag å overlevere 27.700 underskrifter til Kinas ambassade med krav om løslatelse av samvittighetsfanger. Men de møtte stengte dører.

8659 c64a7 original

Amnesty International Norge og deres reklamebyrå Kikkut har siden april gjort verden oppmerksomme på OL-verten Kinas brudd på menneskerettighetene. Så og si alle riksmedier omtalte annonsekampanjen der norske idrettsutøvere blir satt opp mot kinesiske opposisjonelle. Og i mai stilte Amnesty med et topplag av norske idrettskjendiser på årets Hollmenkollstafett, og alle var iført aksjonens T-skjorter med menneskerettsaktivisten Hu Jia på brystet.

Målet Kikkut og Amnesty hadde for siste del av kampanjen var 25.000 underskrifter med krav om løslatelse av samvittighetsfangene Hu Jia, Cheng Guancheng, Wang Ling og Shi Tao. Det ble samlet inn 27.700.

AD i Kikkut Stig Svendsen er godt fornøyd med den brede dekningen kampanjen har fått.
– Kampanjen er den eneste i verden som har fått idrettsutøvere som skal konkurrere i OL til å protestere mot menneskerettighetssituasjonen i Kina. Vi er stolte og glade over at målet med 25.000 underskrifter er nådd, og at kampanjen er en PR-suksess. Og vi er selvsagt godt fornøyd med at vår kampanje har vært langt mer eksponert i redaksjonell sammenheng enn på betalt plass! sier Svendsen til KF.

Respektløst og uhøflig Ansatte på Kinas ambassade i Oslo ville verken åpne porten eller svare telefonen da Amnesty forsøkte å overlevere underskriftene.
– Jeg oppfatter den kinesiske ambassadens handlinger som respektløs og uhøflig, sier John Peder Egenæs, generalsekretær i Amnesty International Norge, til Amnestys nettsider.

– Mange tusen nordmenn har ønsket å fortelle de kinesiske myndighetene hva de mener om fengslingene av Hu Jia, Cheng Guancheng, Wang Ling og Shi Tao. Den kines iske ambassaden reagerer med å late som om de verken ser eller hører protesten.

Les mer om kampanjen her.

På bildet: Den kjente fotballspilleren Lise Klaveness var blant de fremmøtte for å overlevere underskrifter til ambassaden.
Foto: Amnesty International Norge.