ANTI og Blå Kors tar opp kampen mot drikkepress med TikTok-dojo

Han spilte i mange selvforsvarsvideoer på 80- og 90 tallet. De fleste er glemt, men som nyslått Blå Kors-ambassadør har Tore «The Steel» Johansen tatt opp gamle kunster.

Tiger

I møte med Ipsos-statistikk om norske drikkevaner fra 2023 ble Tore ganske lei seg. For mange kan det nemlig være vanskelig å si nei til alkohol uten å føle seg utenfor, eller bli møtt med spørsmål og forventninger om å forsvare sitt valg. Halvparten av de mellom 16 og 18 sier de har opplevd drikkepress, og 1 av 3 sier de har takket ja til alkohol for å slippe å forsvare hvorfor de ikke drikker (Ipsos, 2023).

– Jeg har registrert at TikTok har tatt over for VHS, derfor har jeg tilpasset meg en god del. Kanskje kuttet ned på de mest dødelige grepene man kan bruke i en presset situasjon, uttaler hovedpersonen selv.

I opplæringsvideoene viser Tore ulike måter å forsvare seg mot drikkepress. I russetiden, på hjemmefest og bortefest. I tillegg jobber han med å kommentere andres drikkevaner som postes i sosiale medier. Slik at han får reklamert for den interaktive dojo-en sin.

Se casefilmen her.

Se alle filmene her: https://anti.as/tiger-spirit

Humoristisk alvor

Målet til Blå Kors er å skape en holdningsendring i befolkningen. Ungdommer har makt til å oppnå nettopp dette, og derfor mener Blå Kors at det er viktig å nå ut til denne målgruppen. De mener frihet ikke bare er frihet til å drikke, det er også frihet til å la være.

Hanne Backe-Hansen i Blå Kors utdyper:

– For å være relevant hos unge mennesker må vi bryte litt med oppfatningen av hvem Blå Kors er, og er til for. Vi bruker humor som taktisk virkemiddel for å treffe de unge og være relevante på deres premisser. Særlig når tematikken er litt tung. Som det å snakke om drikkepress, kan det være lettere å følge med når man ser noe morsomt.

– Dette er ikke egentlig humoristisk altså, avslutter Tore «The Steel».

Stor respons

Strategisk rådgiver i Anti, Øistein Engelsen Fjæra tilføyer:

– Det er interessant å se hvordan Tik Tok-kontoen til Tore lever sitt eget liv, og ikke minst mulighetsrommet som oppstår i det målgruppen aksepterer premisset. Det er når vi får kommentarer og meldinger fra unge som sier de blir glade for disse videoene, vi forstår at vi har truffet med det viktige budskapet som ligger bak humoren. Responsen og engasjementet er stort blant målgruppen. Det er vi så glade for. Resultatene så langt har vært imponerende. I skrivende stund har kampanjen fått over 4,5 millioner eksponeringer i målgruppen, og over 25.000 interaksjoner. Alt på et veldig begrenset budsjett.

Andre involverte

H

Hanne Backe Hansen

Rådgiver forebygging i Blå Kors