Barna redder urskogen på Nasjonalmuseets nye digitale verksted

En døende urskog. To forsvunne professorer. Maskiner som forvandler figurer til virtuelle fantasidyr. Det nye digitale verkstedet på Nasjonalmuseet byr på magi, kunst og naturvern i en og samme opplevelse.

Bilde 1 De Noise AI low light

– Vi har trolig laget verdens første digitale urskog, konkluderer Nina Inberg, rådgiver og konseptutvikler i Bekk.

Den nye installasjonen er et Bekk-verk, utviklet og ferdigstilt i samarbeid med Nasjonalmuseet, Annette Saugestad Helland, Artisan Tech og en rekke andre bidragsytere.

Et levende univers

Alt det barna kommer hit for å lære mer om, kunne de bare blitt fortalt eller lest om på egen hånd.

Her kan de i stedet gå inn i et levende univers, drømme seg bort og bruke fantasien. Samtidig lærer de mye om kunst og hvorfor artsmangfold og naturvern er viktig.

Digitalt verksted 35 De Noise AI low light
All foto: Annar Bjørgli
Digitalt verksted 84 De Noise AI low light
Digitalt verksted 96 De Noise AI low light
Digitalt verksted 105 De Noise AI low light
Digitalt verksted 130 De Noise AI low light

Lag helt nye dyrearter

Hva trenger en døende urskog? Liv. Masse liv. Og det er barnas oppgave å tilføre urskogen dette ved hjelp av to mystiske maskiner; Opticus og Nervus.

Ny art på 1-2-3

Først setter barna sammen sitt eget fantasidyr ved hjelp av dyredeler skåret ut i trehvit finer. Deretter plasserer de øyne på dyret og fotograferer figuren med Opticus. Til slutt bruker de kontrollpanelet til Nervus for å finjustere sine nye art.

– Du kan lage så få eller mange dyr du vil, du kan justere i det uendelige med størrelser, skifte deler, vri på Nervusknappene for å endre øyne og fart før du slipper dyret fri inn i Silva og ser hvor i landskapet dyret ditt havner og hva det gjør, sier Joakim Tysseng, utvikler fra Bekk.

Digitalt verksted 133 De Noise AI low light
All foto: Annar Bjørgli
Digitalt verksted 143 De Noise AI low light
Digitalt verksted 146 De Noise AI low light
Digitalt verksted 151 De Noise AI low light

Undring i urskogen

Fra dag én var målet med prosjektet klart; å lage en installasjon som smeltet sammen teknologi, historiefortelling, kunst og natur til en unik opplevelse. Et sted hvor barnas undring og iver etter å eksperimentere får orkesterplass, mens voksen- logikk, formanende miljø-pekefingre og alvorstunge tirader tar plass på bakerste rad. Dette prosjektet er laget for barn. Et levende univers som åpner kreativitetens porter på vidt gap.

Joakim Tysseng og Nina Inberg Bekk 158 De Noise AI low light
Joakim Tysseng og Nina Inberg i Bekk. Foto: Annar Bjørgli

– Bekk har laget en interaktiv løsning som skal brukes i museets formidling av samlingen spesielt rettet mot barn og unge. Her vil publikums deltakelse stå i sentrum av et pedagogisk opplegg som favner overgangen fra det analoge til det digitale. Dette er et helt nytt tilbud fra Nasjonalmuseet, og det er veldig stas å endelig få se alle de morsomme dyrene barna lager. Sammen skal vi sørge for å gi barn og unge en kreativ, engasjerende og brukervennlig digital opplevelse her på museet, forteller Karette Marie Wang Sandbu, konstituert avdelingsdirektør ved Nasjonalmuseet .

Lyst til å lage en ny art med barna i sommer? Verkstedet er åpent for publikum på tirsdager og lørdager mellom kl. 12 og 16.

Involverte byråer

16939313 1569306133098377 6194816306623432754 n
Bekk
J

Joakim Tysseng

Utvikler

H

Holger Ludvigsen

Utvikler

N

Nina Inberg

Rådgiver og konseptutvikler

Artisan Tech Interiør Installasjon

Andre involverte

A

Annette Saugestad Helland

Illustratør