
Norske ledertabber, og hvordan vi kan lære av dem
Dette var Manus’ femte kampanjeuttak under kommunikasjonskonseptet «Det koster lite å få ansatte til å tenke større» for Schibsted Bedrift. Her valgte de – med gode hensikter – å stille norske næringslivsledere til veggs, og fikk dem til å fortelle om sine største tabber. Det var altså ikke bare snakk om å spre skadefryd over at de mest suksessrike blant oss også gjennomlever våkenetter med rødmende kinn og selvtukt.
– Poenget var å vise at man lærer så lenge man dummer seg ut, og at man med relativt enkle grep kan unngå de verste brølerne: Kunnskapsdeling og tilgang til informasjon kan føre til flere gode beslutninger – og færre dårlige, sier Siri Skaustein, kreativ leder i Manus.
Tabbene som formet dem
Løsningen ble fem korte filmer og en e-bok, der 11 norske næringslivsledere åpner opp om tabbene som formet dem. Her blir man for eksempel presentert for lederen som skulle lære russerne å ta idrettsutøvere som dopet seg, men egentlig ga dem oppskriften på å unngå å bli tatt, forteller Skaustein:
– Man får også historien om topplederen som ikke kjente de kulturelle kodene og tråkket i salaten på møter i utlandet, man kan lese om overdreven detaljstyring, avslag på «betalingsløsningenes The Beatles», og om å undervurdere den lille kuriositeten Facebook og tape mye penger på det.
Fellesnevneren er at alle tabbene inneholdt verdifull læring for den angrende lederen. Ved å åpne opp om dem, åpner de også for at andre kan lære av deres feil, og kanskje slippe å begå dem selv.
– Om det kan være dyrt å gjøre feil, koster det i alle fall lite å få ansatte som tenker større, sier Skaustein.
Lavere skuldre, raskere utvikling
Det å kunne snakke om manglene våre – det være seg personlige eller profesjonelle – og det å kunne være hele oss selv der vi tilbringer mesteparten av vår våkne tid, er viktig. Det å dra nytte av andres kompetanse, og ikke minst å kunne lære av andres feil, vil bidra både til raskere utvikling, og til hyggeligere og mer effektive bedrifter, mener Skaustein:
– Åpenhet på arbeidsplassen er viktig. Ikke bare gir det lavere skuldre og mer pusterom; det åpner også opp for læring. Det var et spennende mulighetsrom å utforske.
Hun synes det er morsomt at en tilbyder av nettopp kunnskap og innsikt, tør å ta eierskap til det motsatte.
– Schibsted Bedrift tilbyr bedriftsabonnement på Norges viktigste nyhetskilder. Man skulle derfor tro at det å snakke om en tematikk som i utgangspunktet handler om mangel på kunnskap eller innsikt, ikke ville slå an hos dem. Men Schibsted Bedrift er heldigvis ikke redde for å se litt til siden for det opplagte.
I tillegg til filmene og e-boken ble det produsert contentartikler med fagpersoner som gir tips til ledere som vil få det beste ut av sine ansatte, og råd til hvordan man skal stable seg på bena igjen etter å ha gjort en feil. Materiellet ble distribuert på nettsiden til Schibsted bedrift, og i sosiale medier med fokus på LinkedIn.

Involverte byråer
Involverte
Didrik Bråthen
Grade
Iason Gennarakis
Lydmix
Therese Jacobsen
Ansvarlig hos kunde