Jurypresidentene i Gullblyanten 2023: – I år kan du være enda stoltere av å ta gull!

Kreatørduoen som driver Mint Creatives, Tone Humblen og Ida Fjeldbraaten, har litt ambivalente følelser når de tar over jurypresidentstafettpinnen i det som for mange har vært et røft år. Samtidig understreker de at det er nettopp nå vi trenger Gullblyanten mest.

Toneog Ida
Tone Humblen og Ida Fjeldbraaten. Foto: Stine Østby

Det er en erfaren duo som har tatt på seg jurypresident-oppdraget for Gullblyanten 2023. Sammen har Ida Fjeldbraaten og Tone Humblen en kollektiv fortid i Hausmann og Llowbank, mens de hver for seg har erfaring fra steder som Fjeldbraaten & Waage, Saatchi & Saatchi, TRY, Dinamo, NRK, McCann, Starcom og Det kongelige hoff. De startet opp Mint Creatives omtrent da Covid herjet som verst.

– Vi må innrømme at vi har en klump i magen når vi i år skal være jurypresidenter for et krevende, og for veldig mange av oss, skikkelig tøft år. De kreative oppgavene har jo ikke fosset nedover gatene i kvadraturen for å si det forsiktig. Vi har vært redde for at det blir for langt mellom de gode jobbene, at vi får et år som blir glissent i toppen, forteller Tone og Ida.

Leverer fortsatt gode jobber, tross dårligere odds

– Heldigvis har vi etter hvert som året har gått, sett at norske kreatører fortsatt klarer å levere veldig gode jobber, også når oddsen er dårligere. Nå håper vi bare at alle de fine jobbene finner veien til juryene, at ikke Gullblyanten må prioriteres bort, fordi det er kanskje nå vi trenger den aller mest, understreker de.

De vurderer de kommende vinnerne som enda større helter enn tidligere, ettersom de som vinner i GB 23 har hatt enda flere hindringer enn før, med trangere budsjetter og briefer som blir trukket tilbake.

– Det å da klare å få kundene til å satse på kreative løsninger, er både imponerende og viktig for oss alle. Vi mener man i år kan slå seg litt på brystet ved bare å i det hele tatt ha noe å sende inn, og takke kollegaene sine for å ha et byrå å sende inn fra – så tøft har det jo faktisk vært, og er det jo dessverre fortsatt, sier de to.

Korte og lange filmer

Nye jurypresidenter betyr som regel at det justeres litt på konkurransen. Fjorårets presidenter, Janne Brenda Lysø og Christian Lauritzen i POL, unnlot å endre i kategoriene, men oppdaterte selve juryordningen.

Mint Creatives-duoen har ikke uventet sin egen vri på Gullblyanten.

– Etter en gjennomgang av tilbakemeldinger og etter noen diskusjoner internt her i Mint-dynastiet, fant vi ut at det i år var noen ting vi ønsket å endre og tilføre. Det første er at vi endrer filmkategoriene fra å handle om hvor de sendes – film og onlinefilm – til heller å differensiere på sekundlengde. Ganske enkelt blir det nå «film kort» som inkluderer alle filmer på under 20 sekunder, og «film lang» som er alle filmene over 20 sekunder.

Oppretter egen tekstkategori

I nyere tid har tekst kun vært egen kategori i Gullblyanten i årene 2004-2008, mens det før og siden har vært en underkategori av Håndverk. Nå spisses blyanten for tekst igjen.

– Vi tror at det er viktig for bransjen å fokusere på tekst i tiden fremover. Både på grunn den teknologiske utviklingen med AI-generert tekst, men også fordi vi ønsker å anerkjenne og premiere noe som vi jobber med hver dag.

Mener dere at tekst er viktigere enn annet håndverk?


– Vi mener at tekst trenger en egen kategori fordi den i Norge, i motsetning til for eksempel i Sverige, nesten aldri har blitt premiert. Vi har valgt å ikke legge tekstkategorien under håndverk ettersom vi er redd for at den da vil drukne i de store og visuelle ideene, og at folk dermed ikke kommer til å sende inn tekst i frykt for at nettopp det skal skje, og så er vi tilbake til start. Nå konkurrerer tekst med tekst, en kategori alle kan vinne uavhengig av budsjett, som vi også tenker er et argument for å opprette denne i år.

I eksklusivt selskap

– I tillegg kommer vi til å beholde jury-ordningen fra i fjor med færre juryer, forteller Mint-duoen avslutningsvis. – En slik endring trenger litt tid for å se om den funker godt eller ei. Blir man valgt ut til jury er man med andre ord, i år som i fjor, i et eksklusivt selskap.

Gullblyanten har åpnet for innsendelse, og fristen for levering av arbeider er 29. januar 2024. Prisutdelingen foregår 8. mars 2024.