VO-linjen voldstolket Vigelandsparken i julen
En ny undersøkelse viser at én av ti kjenner noen som er utsatt for vold i julen. Volds- og overgrepslinjen valgte derfor å voldstolke Vigelandsparken for å sette søkelys på den alvorlige problemstillingen. Bak kampanjen står Ahead-byråene Hyper og Nova Vista.

Målet med kampanjen er å skape oppmerksomhet rundt vold og nære relasjoner i julen. Julie Haatuft, prosjektleder i Volds- og overgrepslinjen, sier en fersk undersøkelse blant annet viser at én av ti kjenner noen som har blitt utsatt for vold i julen. Den samme undersøkelsen viser at hele 38 prosent ikke vet hvor de skal henvende seg om de selv, eller noen de kjenner, utsettes for vold.
– Dette er urovekkende, og noe vi i hjelpeapparatet må ta på alvor. Det er viktig å få frem at VO-linjen er for alle. Både for deg som er utsatt og for deg som er pårørende. Vi er der for å lytte til dine utfordringer, svare på spørsmål, gi råd og veiledning, sier Haatuft.
Tolker skulpturene i Vigelandsparken
For å skape oppmerksomhet om problemet og kjennskap til VO-linjen, har Hyper og Nova Vista slått hodene sammen for å tolke skulpturene i Vigelandsparken. Gustav Vigeland sa selv at Vigelandsparken er en skildring av livet som det alltid vil være og ønsket derfor at kunsten skulle tolkes fritt.
– Når vi tok noen av skulpturene i nærmere øyesyn, så vi mye vi ikke har sett før. Blant annet vold i nære relasjoner. Det har vi satt ord på, sier Helge Skivenes som er kreatør i Hyper.
– Tolkningen har blitt til en nasjonal julekampanje i sosiale medier og et fysisk stunt når rett før jul, legger kreatør i Hyper, Martine Skjekkeland til.
Fortjent og eid
Petter Gjelsnes, leder for PR- og innhold i Nova Vista, sier kampanjen er et godt eksempel på hvordan et stunt som det i Vigelandsparken kombinert med blant annet et virkemiddel som en undersøkelse skaper omfattende oppmerksomhet betalt som fortjent.
– Ved å kombinere hoder fra Nova Vista og Hyper har vi på kort tid skapt en effektiv kampanje som dekkes av riksmedier samtidig som det får oppmerksomhet i sosiale medier. Budskapet er ekstra viktig nå som julen ringes inn samtidig som den allmenne bevegelsesfriheten er sterkt begrenset som følge av nedstengningen av samfunnet, sier han.
Geriljastunt
Siste søndag i advent ble turgåere i Vigelandsparken overrasket av plakater med tolkninger på mange av skulpturene, stuntet ble omtalt av NRK i dagsrevyen (16:04)
– Dessverre er det ikke mange nok som kjenner til VO-linjen ennå. Derfor ville vi lage noe som treffer bredt, tar litt plass i mediebildet og får fortjent oppmerksomhet slik at alle får vite om den nasjonale hjelpelinjen. Vi ønsker jo å nå de som kanskje ikke har behov for VO-linjen her og nå, men som en dag kanskje vil trenge det. Vi håper at kampanjen bidrar til økt kjennskap og kunnskap om VO-linjen, og at folk får med seg at tjenesten også er for pårørende og andre som vil hjelpe, forteller Johanna Nordberg Aas, strategisk rådgiver i Hyper

Hyper og Nova Vista samarbeidet nylig om prosjektet «Taushet tar liv» for VO-linjen, der det ble laget en nytolkning av Susanne Vega sin låt «Luka». Hyper har også vunnet den ikke-kommersielle den av Ocean Digital Creative Competition for VO-linjen.
Involverte byråer

Helge Skivenes
Kreatør / tekst
Hampus Lundgren
Fotograf
Marie Bjørnskau
Prosjektleder
Morten Nagel
Produsent
Alexander Olsson
Postprodusent
Tulasi Fichter
Designer
Stian Hagebakken
Fotograf
Henriette Numme
Innholdsrådgiver
Julian Lopez
Performancerådgiver
Petter Gjelsnes
Leder PR- og innhold, rådgiver
Silje Bekkelund
Medierelasjoner
Involverte
Julie Haatuft
Prosjektleder i VO-linjen
Anne Gåsefra
Prosjektmedarbeider i VO-linjen
Martine Sorknes Ødegården
Prosjektmedarbeider i VO-linjen