Stedsspesifikk design

Grafisk designer Sofia Østerhus driver designstudioet Byggstudio, basert både i Oslo og Stockholm. Hun savner mer tverrfaglighet i designprosesser, og viser blant annet jobber som kombinerer arkitektur, historie og design.

93661 8b62b original
«Bjørvikaleire» av Sigrid Espelien.
93662 42f62 original
«Bjørvikaleire» av Sigrid Espelien.
93663 34980 original
«Bjørvikaleire» av Sigrid Espelien.
93664 1b5e9 original
«Bjørvikaleire» av Sigrid Espelien.
93665 29432 original
«Bjørvikaleire» av Sigrid Espelien.

Sofia Østerhus, ByggstudioSofia Østerhus er grafisk designer og driver det norsk-svenske designstudioet Byggstudio med Hanna Nilsson. Siden 2006 har de arbeidet med identiteter, skiltdesign, utstillingsdesign og med egne prosjekter som plantemarkedet Vintage Plant.

– De siste årene har vi fokusert på identitet og design til offentlig rom og byutviklingsprosesser, blant annet til Folkets park i Malmö og jubileumsparken i Göteborg. Vi interesserer oss for hvordan arkitektur og design kan spille sammen for å skape stedsspesifikk design til plasser, utifra dens historie og kultur. Jeg synes at vi som grafiske designere kan tilføre et viktig perspektiv med vår interesse for historiefortelling og detaljer og håper vi får se mer spor av tverrfaglighet i designprosesser her til lands framover.

Byggstudios IG-profil

Fortell om en norskprodusert jobb du er glad i.

– Historie, geologi, arkeologi og håndverk møtes i prosjektet Bjørvikaleire av Sigrid Espelien der hun utforsker en bydel sin identitet gjennom materialet blåleire og gir et nytt perspektiv på byutvikling og hvordan man kan jobbe stedsspesifikt med håndverk. Håper vi får se de fine teglsteinene laget av blåleire brukt i Bjørvika en gang. (Se bilder i mediespilleren)

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid du gjerne skulle ha lagd selv.

– Samarbeid mellom arkitekter og grafisk designere er vanligere i England og jeg synes dette er et godt eksempel på hvordan grafisk design kan bli et sterkt identitetsskapende element som forteller om et sted sin kultur og historie. Fine materialer er det også! Prosjekt av arkitektene DK-CM og designstudioet Europa.

– Et inspirerende prosjekt på så mange måter er Hall of Femmes drevet av designerne Samira Bouabana og Angela Tillman Sperandio i Stockholm. Det løfter fram praksisen til internasjonale, kvinnelige tungvektere innenfor Art Direction og design. Dybdeintervjuer med blant annet Ruth Ansel, Lella Vignelli og Tomoko Miho har blitt en serie monografier, en utstilling og en podcast. Intervjuene gir innsikt i alt fra kreative prosesser til hvordan drive et studio og gir perspektiver på det å være kvinne i en mannsdominert bransje. Og ikke minst kvinnelige forbilder.

– Viktig prosjekt også med tanke på historieskriving i bransjen, der kvinners rolle i å utvikle faget ofte er udokumentert og i verste fall glemt. Les mer her.

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvoror?

– Sender stafettpinnen videre til flinke Linn Eriksen i Netlife og gleder meg til å se hva hun synes er interessant akkurat nå.