Nudging og fidgeting

Designstudenten Hans Jacob Wernersen er opptatt av design som jobber for samfunnet, og viser frem noen eksempler fra inn- og utland.

IMG 9462
Designstudent Hans Jacob Wernersen.

BIO

Jeg heter Hans Jacob Wernersen, er 26 år gammel, og jeg studerer design ved Arkitektur- og Designhøgskolen i Oslo (AHO). I tillegg til studiene er jeg trikkefører på deltid og jobber som designer i et prosjekt kalt Levende Gater i PBE. Jeg liker design som jobber for samfunnet og er forankret i gode verdier og hensikter. Jeg ønsker å bruke design for å få folk til å samhandle bedre og aktivisere de ressursene vi har rundt oss.

– Takk, Sigurd, for stafettpinnen. La oss se Alien sammen snart!

Fortell om én eller flere norskproduserte jobber du er glad i

Tap-out

– På AHO lages det utrolig mange bra designprosjekter, derfor er det naturlig for meg å trekke frem et prosjekt som tidligere i år ga meg en skikkelig aha-opplevelse. Jeg vil gi kudos til Johannes Nyborg Heyning for arbeidet han gjorde i forbindelse med en emballasjebrief tidligere i år. Han har laget et emballasjekonsept for oppbevaring og resirkulering av batterier. Når jeg så løsningen han har designet, tenkte jeg at det var en no-brainer. Måten Johannes har klart å inkludere elementene nudging og fidgeting for å få brukerne til å ikke bare ha lyst til å resirkulere, men også vise hvor enkelt og praktisk det kan gjøres, er helt fantastisk. Dette er en elegant løsning og en nytenkning som jeg mener er til stor inspirasjon og viktig når vi tenker på emballasje.

Tapout1
Tapout2

Subvertising

– Arbeidet Subvertising Norway har gjort med å tilrettelegge og lære bort hvordan innbyggere i Oslo kan bytte ut reklamer i adshells rundt om i Oslo med kunst eller aktivisme er utrolig kult. Blandingen mellom aktivisme, kunst og en langfinger til store rike firmaer som Clear Channel, som stjeler oppmerksomheten vår i offentlig rom, er meget inspirerende. Clear Channel mener de gjør hærverk og innbrudd på deres eiendom. Subvertising mener Clear Channel bryter seg inn i innbyggernes intimsfære når de viser oss disse budskapene uten deres samtykke. Fantastisk!

Nevn et eller flere inspirerende internasjonalt/utenlandsk arbeid dere gjerne skulle ha lagd selv

Rain Gothenburg

– Jeg var nylig i Gøteborg og fikk møte designer og prosjektleder for Rain Gothenburg, Jens Thoms Ivarsson. Rain Gothenburg er et kommunalt initiativ/prosjekt som utforsker hvordan man kan se på regn som en positiv ressurs i byen i stedet for noe som bare begrenser og gjør hverdagen kjedelig. Deres mål er å gjøre regnbyen Gøteborg til verdens beste by når det regner.

– Jeg besøkte en nylig åpnet park som er designet gjennom Rain Gothenburg-prosjektet og fikk se hvordan de designer en park som både er attraktiv å bruke når det er sol, men også når det øser ned. Her er det blant annet en paviljong hvor du kan sitte og se på regnet pøse gjennom et firkantet hull i taket og ned i et basseng, noe som skal gi den samme følelsen vi alle kjenner igjen fra å sitte i deilig stillhet rundt bålet og bare stirre på flammene.

– Det er vel ikke alltid sol på bryggen i Bergen heller?

Semminariparken

Hvem vil du sende stafettpinnen videre til, og hvorfor?

– Sender denne videre til Viktor Sakshaug, en fremragende og engasjert designer. Han har gjort mye bra grafisk design for forskjellige firmaer opp gjennom. En flink fyr som jeg tror folk burde holde et øye med.